Hlavní obsah

Obec Kyselka hostí unikátní seminář o ochraně historických dřevěných konstrukcí

Novinky, Jaroslav Baďura

V obci Kyselka se ve čtvrtek 15. května uskuteční unikátní seminář o ochraně historických dřevěných konstrukcí. Odborníci i laická veřejnost se zde mohou dozvědět informace o nových špičkových technologiích a trendech ochrany památek.

Článek

Seminář se koná v od devíti hodin v budově historického kina v obci Kyselka a má název Metody ochrany historických dřevěných konstrukcí. Seminář se koná v rámci cyklu Omnium 2014 - Kulturní dědictví dnes? ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a jeho konání podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Program semináře je doslova nabitý zajímavými přednáškami. V půl desáté dopoledne vystoupí Ing. Jan Štěpánek s přednáškou na téma Horkovzdušná sterilizace dřeva - teorie, realizace na příkladu kostela sv. Barbory v Otovicích a další úspěšně realizované projekty.

V deset hodin si účastníci semináře mohou vyslechnout příspěvek Ing. Andrey Nasswettrové, Ph.D. - Výhody a limity využití mikrovlnné energie a horkého vzduchu při sterilizaci dřevokazného hmyzu a hub.

V jedenáct hodin čeká na účastníky semináře praktická ukázka, doc. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. a Ing. Martin Friedl předvedou novou metodu zkoumání dřeva: Nedestruktivní detekci poškození biologických struktur.

O unikátní metodě čištění a úpravy dřeva nejen historických konstrukcí suchým ledem bude v půl dvanácté přednášet Ing. Pavel Šmíra, Ph.D.

Závěrečným příspěvkem semináře bude od čtvrt na jednu vystoupení Ing. Miroslava Perouta z Lázní Kyselka na téma Záchrana historických konstrukcí - Projekt Lázně Kyselka včetně prohlídky lázní.

Vstup na seminář je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám