Hlavní obsah

Obec Daskabát u Olomouce hostila Mistrovství ČR v nočním orientačním běhu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letošní závod v nočním orientačním běhu o tituly mistrů České republiky se konal v sobotu 26. dubna v obci Daskabát a jeho okolí. K závodu se přihlásilo rekordní počet 385 závodníků a závodnic z 8400 registrovaných členů Českého svazu orientačních sportů. Organizaci šampionátu měl na tričku Jindřich Smička.

Foto: Josef Zajíc

Mistrovství ČR v nočním OB 26.4.2014: Ke kontrole č. 100 dobíhá Karolína Staňková z Nového Boru.

Článek

V sobotu začalo být v obci Daskábat na sportovním hřišti živo. Sjížděli se sem účastníci prvního letošního mistrovského šampionátu České republiky v nočním orientačním běhu pro rok 2014.

Noční orientační běh je nejnáročnější disciplína, která se v rámci Českého svazu orientačních sportů provádí. Závodníci museli absolvovat trať podle mapy pro orientační běh Daskabát 2014 v měřítku 1:10 000. Mistrovské kategorie D 21 měly délku tratí 7,8 km a ženy musely proběhnout 19 kontrolními stanovišti.

Šedesát mužů kategorie H21 to mělo ještě náročnější. Stavitel tratí Daniel Vláčil pro ně připravil 12,5 km dlouhou trať (vzdušnou linkou) s převýšením 135 metrů a absolvováním 29 kontrol. Zatímco první závodník startoval ve 21.30 hodin, poslední vyběhl na trať v 0:45 - tedy už v neděli 27. dubna.

Přes náročnost závodu se šampionát podařil. Ředitel závodu Jindřich Smička ze sportovního klubu Univerzity Palackého v Olomouci a hlavní rozhodčí Dušan Vystavěl z SK Prostějov mohli být s organizací a průběhem závodu spokojeni.

Kvalitní tratě, teplé počasí a svítící hvězdy, dobré zázemí a chutné jídlo splnily požadavky zúčastněných sportovců, kteří byli také spokojeni.

Mistrovské tituly v kategorii žen D 21 si odnesly Eva Kabáthová z Brna před Barborou Hruškovou opět z Brna a Martinou Hepnerovou z Hradce Králové. 

Titul Mistr České republiky v nočním orientačním běhu v kategorii H21 si odnesl Jan Petržela z Hradce Králové. Druhý doběhl Miloš Nykodým z Brna před třetím Vítem Braveným opět z Brna.

Stejné tituly získávali závodníci kategorií D16, D18, D20, H16, H18, H20. Veteraniády se zúčastnili závodníci kategorií DH35 - až po kategorii H70.

Další šampionát jako Mistrovství České republiky ve sprintu se bude konat 8. května ve Znojmě. Závod uspořádá sportovní klub SK Žabovřesky Brno. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám