Hlavní obsah

Obchodní snídaně zažívají boom. Podnikatelský klub BforB zavítal také do Prostějova

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den otevřených dveří olomouckého podnikatelského klubu Business for Breakfast se uskutečnil ve čtvrtek 30. června v Prostějově. Bezmála třicítka návštěvníků z řad živnostníků, manažerů a jednatelů firem se sešla na pozvání prvního náměstka primátora Mgr. Jiřího Pospíšila, aby rozvíjela své podnikání.

Foto: BforB

BforB

Článek

Setkání podnikatelů v rámci obchodní snídaně bylo zpestřením pro místní živnostníky a manažery. Prostory hotelu Tennis Club v Prostějově zaplnila třicítka hostů, kteří měli jediný cíl: seznámit se a navázat možnou spolupráci.

Celou akci měla již tradičně na starost společnost RPSC ideas s.r.o., která poskytuje poradenské a produkční služby v oblasti PR a marketingu a komplexní servis v oblasti dotací. Akce se uskutečnila pod záštitou prvního náměstka primátora města Prostějova Mgr. Jiřího Pospíšila, kterému jsme položili pár otázek.

Dne 27. června jste se v Prostějově podílel na organizaci setkání podnikatelského klubu Business for Breakfast. Jak se vám akce a celý koncept podnikatelského klubu líbily?

Jsem rád, že jsem se mohl na organizaci podílet. Průběh a reakce většiny zúčastněných mě přesvědčily, že se akce maximálně vydařila.

Vítáte takovéto aktivity a plánujete v setkáních s podnikateli pokračovat?

Těchto aktivit by mohlo být - podle mého mínění - určitě víc. Vím, že spousta podnikatelů by přivítala častější setkávání. Já osobně se budu snažit takovéto akce podporovat i do budoucna.

Jste prvním náměstkem primátora statutárního města Prostějova. Jaké kroky činíte pro podporu podnikatelského prostředí na úrovni města? A co v současnosti považujete za klíčovou prioritu?

Jednou z významných podpor je to, že v Prostějově již čtvrté volební období nezvyšujeme daň z nemovitosti, spolupracujeme s hospodářskou komorou, abychom vnímali potřeby podnikatelského prostředí. Je spousta dalších věcí, kterými se snažíme vytvářet kvalitní prostředí pro veškeré podnikatelské aktivity, na mysli mám třeba záležitosti pronájmů odstavných ploch, pronájmy, výpůjčky pozemků atd. V současné době je pro nás prioritou rozšíření průmyslové zóny tak, abychom do Prostějova mohli přivést nové investory.

Podnikatelé si často stěžují, že je jejich činnost zatěžována velkou byrokracií a vláda či centrální instituce nedělají nic příznivého pro živnostníky a podnikatelé. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Ano, s tímto tvrzením souhlasím. Vím z praxe, že podnikatelé narážejí na spoustu mnohdy zbytečných překážek, které jim znepříjemňují život a komplikují podnikatelské aktivity.  

Vaše původní povolání je spojeno se školstvím. Jak vidíte stav současného vzdělávání? A co je třeba učinit pro změnu diskurzu a zlepšení image technických oborů, které jsou pro hospodářský růst naši země velmi důležité. 

Myslím si, že vzhledem k počtu žáků - v současné době je patrné, že střední školy se potýkají s jejich nedostatkem – by bylo nezbytné provést nepopulární opatření, a to redukovat počty škol, především gymnázií, která odčerpávají velké množství žáků, kteří mnohdy na gymnázia ani nepatří. Pak je samozřejmé, že chybí žáci na technických oborech. Je nutné zdůrazňovat nezbytnost těchto oborů a poukazovat na jejich výhody. Musíme mladým lidem ukázat, že řemeslo má opravdu zlaté dno.

Výběr článků

Načítám