Hlavní obsah

Obce okresů Plzeň-sever a Plzeň-město představí nová publikace

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikace Vesnice Plzeňského kraje byla v pondělí 16. dubna slavnostně pokřtěna na krajském úřadu za účasti hejtmana Plzeňského kraje (PK) Milana Chovance a dalších členů Rady PK.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Publikace "Vesnice Plzeňského kraje" byla v pondělí 16. dubna slavnostně pokřtěna na krajském úřadu.

Článek

Kniha, jejímž autorem je Karel Foud, chce upozornit na různorodost dochovaného historického stavebního fondu i celkové hodnoty sídel, utvářející kulturní krajinu těchto okresů. První v řadě knih věnovaných vesnickým lokalitám v Plzeňském kraji představí vesnice okresů Plzeň-sever a Plzeň-město.

"Dnes se uskutečnil křest prvního dílu knihy, kde jsou zatím dva okresy, a já doufám, že velmi brzo přibydou všechny další v nových publikacích. Knize přeji, aby šla z ruky do ruky, aby o ni byl velký zájem a byla hojně čtená a děkuji tvůrcům za její vznik," řekl hejtman Milan Chovanec při slavnostním křtu.

Sídel se zřízeným obecním úřadem je více než 500. Samotných vesnic, osad, částí obcí a samot je evidováno přes 1500. Mnohé z nich jsou velmi starého původu, s počátky, které sahají až do dob raného středověku.

"Pokud se podaří shromáždit celý kraj, získáme katalog vesnických sídel, který v určitém časovém horizontu zachytí dochovaný historický stavební fond, neboť se jedná o území dynamicky se rozvíjející s velkým potenciálem především cestovního ruchu. Za posledních dvacet let se podstatně rozšířila skladba památkového fondu, vznikají i památky technické nebo moderní. V neposlední řadě se mění i tvář původní vesnice," říká k publikaci vedoucí odboru regionálního rozvoje na krajském úřadu Miloslav Michalec, který přišel s námětem k publikaci a celý projekt připravil společně s vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alenou Svobodovou.

"Naším přáním je, aby tato kniha nebyla poslední. Určitě by bylo dobré, aby se v zahájené sérii pokračovalo a postupně se představila všechna zajímavá místa a obce Plzeňského kraje. Přál bych si, aby se tato kniha dostala do všech škol, aby se děti při výuce o obcích Plzeňského kraje dozvěděli co nejvíce," dodal náměstek Ivo Grüner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám