Hlavní obsah

Občané řekli zastupitelům: Chceme zachovat společenský sál v centru Prostějova

Novinky, Markéta Matyášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o Kulturním a společenském centru (KaSC) v Prostějově pokračují. Na zastupitelstvu 11. června vystoupili občané, kteří přednesli své připomínky k současné situaci. Pro zachování společenského sálu v centru mají řadu důvodů. Mezi ně patří i netransparentní jednání s vítězem výběrového řízení.

Foto: Pro Prostějov o.s.

O některých ekonomických nejasnostech hovořil Ing. Jan Navrátil.

Článek

Jak se časem ukázalo, firma se velmi odchýlila od původního záměru, na základě kterého vyhrála výběrové řízení. V zadání od města byla uložena povinnost vybudovat kulturní sál, ale firma počítá pouze se stavbou obchodního centra. Kulturní sál z toho na základě jednání vypadl a Prostějovu tak hrozí riziko, že ztratí výjimečný reprezentativní prostor s kapacitou 1407 lidí, které je přes celý rok využito minimálně 150 akcemi, z toho minimálně 60 velkými.

„Sál tam není, protože město v roce 2010 schválením smlouvy o smlouvách budoucích samo stanovilo, že tam sál nechce," zdůvodňuje první náměstek Jiří Pospíšil, proč je povinnosti stavět sál zbaven investor. Město si tak bude muset nový sál postavit za vlastní peníze a mimo centrum města.

„Těch 2400 lidí, kteří podepsali petici za zachování KaSC, nehlasovalo pro přesunutí kulturního domu do kasáren, co máme stavět za peníze města. Původní záměr města byl jasně definován a musí být dodržen," uvedl Jan Navrátil, člen sdružení Pro Prostějov. Záměr vskutku obsahoval podmínku postavení sálu. Podmínky vyhlášeného záměru však není možné svévolně změnit.

Do diskuze nad plněním záměru se zapojila řada zastupitelů. Ing. Aleš Matyášek zpracoval návrh požadující, aby bylo zajištěno plnění původního záměru, aby byla zpracována nezávislá právní analýza a aby byli vedeni k odpovědnosti konkrétní lidé, kteří pochybili a zatajovali podstatné informace. Návrh usnesení nebyl schválen. Smetli ho zastupitelé za ČSSD a ODS. 

„V KaSC nejsou jen plesy, ale také diskotéky, koncerty, akce pro školy, mají zde zkušebny prostějovské kapely, je zde sál rytmiky, kavárna, dětský koutek pro maminky, které si zde mohou nechat pohlídat své děti, když třeba potřebují nakoupit v centru města či něco vyřídit na úřadech. A v neposlední řadě je to ideální místo pro přesun velkých akcí z náměstí v případě špatného počasí,“ připomněla jedna z vystupujících občanů Markéta Novotná.

To je také důležitý argument proti přesunu kulturního sálu do areálu Jezdeckých kasáren na okraji města. Prostějov se řadu let snaží oživovat centrum města a má výjimečnou možnost zajistit jednoduchá řešení na tzv. mokrou variantu velkých akcí na náměstí, ale chce se o ni připravit.

Bezpečnostní technik KaSC, Miroslav Hanák také připomněl: „Budova je právě po bezpečnostních kontrolách a je v dobrém stavu. Případné rekonstrukce pomohou z energetického či estetického hlediska. Kontroly však neshledaly na budově žádné zásadní závady.“  

„Že v Kasku akcí přibývá, je hlavně tím, že se zde změnil jednatel. Ale ten může stejně dobře fungovat i v multifunkčním centru,“ míní náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Vystoupení občanů jinak vzala rada pouze na vědomí a dále pokračuje ve vyjednávání se společností Manthellan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám