Hlavní obsah

O zvířátkách pana Kasta uslyšíte na prohlídce zámku Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

V neděli 25. června navštivte s dětmi zámek Mníšek pod Brdy. Uvidíte komnaty, ve kterých bydleli poslední majitelé Mníšku a uslyšíte vyprávění o zvířátkách šlechtických pánů, dávných králů i pana barona Kasta a jeho dětí.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Víte, že už čeští králové provozovali zoologické zahrady? Jen se tomu říkalo zvěřince, ale bylo to vlastně stejné. Třeba takový Rudolf II., ten prý v tom svém měl dokonce i ptáka dodo, který už bohužel vyhynul. 

I další šlechtici měli na svých sídlech spoustu zvířat. Ve voliérách, oborách, stájích, psincích. Každý vznešený pán miloval koně a psy. Používal je při lovu. Stejně tak i mníšecký pan baron Kast.

A jaké zvířátko měly zámecké děti? Kde ho chovaly a čím ho krmily? To vše se dozvíte na prohlídce O zvířátkách zámeckých pánů, kterou navštivte v neděli 25. června od 11 hodin.

Co ještě můžete vidět, když přijdete do mníšeckého zámku? Kouzelné sklepení s čertem, vodníkem a princeznou. Nebo panenky v historických kostýmech a mezi nimi třeba bílou paní, císařovnu Marii Terezii nebo krále Ludvíka XIV.

Také v sobotu 24. června uvidíte prohlídku pro děti. V 15 hodin se koná Pohádková prohlídka o zámeckých strašidýlkách. Po oba dny jsou otevřeny také klasické prohlídky na dvou návštěvnických okruzích, které vás zavedou do doby první republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám