Hlavní obsah

O víkendu zaútočí Švédové na pevnost Königstein

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První červnový víkend se v pevnosti Königstein uskuteční velké setkání 17 uniformovaných skupin se 400 účastníky z Německa, Nizozemí, Polska, Velké Británie, kteří v sobotu a v neděli, vždy ve 14 h, předvedou velký hodinový vojenský útok na pevnost.

Foto: © Festung Königstein, S. Thiel
Článek

Přenáramný šturm bude s výstřely z děl, ukázkami skutečných bojových scén a hodinovým šermířským představením. Přítomny budou rovněž významné historické osobnosti z doby třicetileté války jako např. generalisimus Valdštejn či hrabě von Tilly. Na pevnostní plošině budou znít celý víkend dělové rány a výstřely z mušket, na cvičišti Paradeplatz bude probíhat ukázkový výcvik. Uvidíte polní ležení se 120 stany, které návštěvníkům přiblíží každodenní život vojáků v tehdejších dobách: vaření na otevřeném ohni, vojenská a civilní řemesla.

Svou práci budou předvádět zbrojíř, knoflíkář, pasíř, ale i felčar ošetřující zraněné vojáky. Uvidíte zde ukázky pikenýrů a šermu, přípravu střelby z mušket a děl, scény z verbování a soudu, dril mušketýrů, nástupy za zvuku bubnů a fanfár.

V sobotu v 10:30 dopoledne se jednotky vypraví v průvodu nahoru na pevnost, kde proběhne v 11 hodin oficiální zahájení akce. Ve 14 hodin se uskuteční velký bojový útok na pevnost. A v 17 h bude vytroubena večerka.

Všechno bylo jinak, ale na podívané to neubere

Ve skutečnosti bylo vše samozřejmě úplně jinak: V roce 1639 táhly švédské oddíly z Pirny směrem do Čech, aniž by pevnost napadly. Na Königsteinu tak vlastně nikdy k žádnému švédskému obléhání nedošlo. Pevnost nebyla dobyta, a tak ji lze dodnes s úspěchem považovat za nedobytnou. Švédové se v její blízkosti sice roku 1639 utábořili, ale po prvním výstřelu z pevnostního kanónu se rozhodli nezaútočit.

Pevnost Königstein česky "Králův kámen" získala své jméno podle českého krále Václava I. Ve středověku tu stál  hrad, který náležel k českému království.

První písemná zmínka o Königsteinu pochází z roku 1241, kdy zde král Václav I. zpečetil tzv. Hornolužickou hraniční listinu "in lapide regis" tj. "na králově kameni". V této listině byly vytyčeny hranice mezi Horní Lužicí, Míšeňskou nížinou a Děčínským územím.

VSTUPNÉ: 8 €/ 6 € | rodinné tj. max. 4 děti do 16 let + 2 dosp. 21 € | skupinové slevyvstupné obsahuje všechny akce na pevnosti, použití výtahu a vstup na všechny výstavy audioguide v češtině 2,50 €

Informace v češtině www.festung-koenigstein.de http://www.festung-koenigstein.de> | český blog www.drazdany.info/wackerbarth http://www.drazdany.info/wackerbarth>

Výběr článků

Načítám