Hlavní obsah

O víkendu přivítá bikepark na Špičáku už popáté za sebou světovou elitu bikerů

Novinky, Alena Lochmannová

Bikepark Špičák přivítá o nadcházejícím víkendu v pořadí pátý závod vrcholné série iXS European Downhill Cupu z celkových jeho sedmi klání. Na Šumavě se jede symbolicky popáté v řadě za sebou a prozatím je přihlášeno celkem zhruba 300 bikerů a bikerek z 26 zemí světa.

Foto: Ski&Bike Špičák

O víkendu se na šumavském Špičáku jede iXS European Downhill Cup. Zdejší bikepark přivítá světovou elitu už popáté za sebou.

Článek

Po roce a 18 dnech zavítá na Špičák znovu vybraná elita evropských i světových bikerů. Češi zatím v průběžném pořadí EDC vedou ve dvou kategoriích – elitní ženské a masters. Finálové jízdy startují v neděli 20. července od 12.30 hodin. Diváci mají přístup až k závodní trati, vstupné se neplatí.

Pojedou se 4 kategorie - Elite mužů a žen, Masters a junioři U17. Podnik je zařazen v nejvyšší kategorii mezinárodní cyklistické federace UCI – C1. Na odměnách bude celkem vyplaceno 4555 eur, přičemž nejlepší muž v elitní mužské kategorii získá 665 eur.

Program začíná v pátek 18. července oficiálním tréninkem od 12.00 hodin a končí v neděli 20. července slavnostním vyhlášením výsledků v 17.00 hodin. 

Co do kvality startovního pole i mezinárodní prestiže se v České republice žádný podobný závod v downhillu nejede. Pro české jezdce představuje zároveň jeden z nominačních milníků pro Mistrovství světa, které se koná poslední týden v září v Norsku.     

„Zatím máme ve startovní listině zaregistrováno zhruba 300 účastníků, přičemž do závodu se mohou přihlásit ještě v pátek 18. 7. do 18,00 večer, takže počítáme s celkovým počtem okolo 400," uvedl za pořadatele ze Ski Špičák Radek Vaniš.     

Na startu bude i okolo 50 tuzemských jezdců, z nichž Jana Bártová vede průběžné pořadí EDC v elite žen, stejně jako Rostislav Štencel kategorii Masters. V hlavní mužské kategorii se z Čechů představí i šestice z elitní stovky průběžného pořadí EDC Ondřej Štěpánek, Martin Lebl, Stanislav Sehnal, Matěj Charvát, Jan Uruba a Jakub Říha.      

„Ze zahraničních jezdců uvidíme oba vedoucí muže EDC – prvního Davida Trummera i druhého Manuela Grubera. Obhajovat své loňské prvenství přijedou k nám na Špičák i Robin Wallner, Zarja Cernilogarová a nestor českého downhillu Vlastimil Hynčica v Masters," dodal Vaniš.

Z nejvíce vzdálených destinací se na start postaví např. Brazilka Luana Oliveirová, Novozélanďané Bryn Dickerson, Matt Walker či Jihoafričané Tim Bentley se Samuelem Bullem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám