Hlavní obsah

O víkendu nabízí zámek Mníšek pod Brdy kostýmované prohlídky

Novinky, Marie Charvátová

Děti i dospělí mohou v sobotu 17. listopadu navštívit kostýmované prohlídky mníšeckého zámku. Otevřeny budou ovšem i klasické prohlídky obou okruhů, pohádkové sklepení a tvořivá dílna. Speciální prohlídka pro děti je připravena také v neděli 18. listopadu.

Foto: Anna Čelouchová

Podzimní pohled na zámek od rybníku.

Článek

K čemu se kdysi používaly drápky z veverky? Co je to oháňka letní? Vařily se z piva polévky? Na to všechno přijde řeč při sobotních speciálních prohlídkách mníšeckého zámku s názvem Mitrovicové ve službách císařské diplomacie.

Dospělí a starší děti uslyší zajímavé vyprávění o době Rudolfa II. a turecké výpravě, které se účastnil i patnáctiletý Václav Mitrovic, a když se ve zdraví vrátil domů, sepsal své paměti z cest.

Rodiny s menšími dětmi si mohou vybrat mezi návštěvou prvního okruhu se slavnostními sály a jídelnami nebo druhého okruhu se soukromými pokojíky zámeckých pánů. Na tom prvním je v sobotu čeká Pohádková prohlídka s královnou Elsou, které pomohou najít Olafa, a na druhém je připravena prohlídka Vynálezy první republiky. Děti tu uvidí tehdejší telefony, gramofony, rádia i další technické vymoženosti. Poznají starý fotoaparát nebo fén na vlasy? Bude se jim líbit, jakým autem se vozil zámecký pán?

Druhý okruh mohou rodiny s dětmi navštívit i v neděli 18. listopadu na Pohádkové prohlídce o zámeckých strašidýlkách. Prohlédnou si ložnice a koupelny posledních obyvatel zámku i s jakými hračkami si hrály jejich děti a vnoučata. A dozví se o jejich oblíbených strašidýlkách. Některé uspávalo miminka, některé dovádělo s dětmi a jiné hlídalo plamínek v kamnech.

Po oba dny budou přístupné i klasické prohlídky dvou okruhů, pohádkový svět v Kouzelném sklepení a tvořivá dílna s malováním sádrových odlitků.

Reklama

Výběr článků

Načítám