Hlavní obsah

O velké přestávce se ve zlínském gymnáziu žonglovalo a tančil breakdance

Novinky, Pavlína Woodhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti zlínského gymnázia v Lesní čtvrti si zpříjemnili polední pauzu mezi hodinami nevšední podívanou. Velkou vstupní halu obsadila po dobu pondělní přestávky parta pohyblivých mladých sportovců. Ukázkou svých dovedností zahájili výstavu fotografií projektu nazvaného Fair Play.

Foto: Tomáš Černý

Mezi kolečkové sporty, které budou dominovat červnovému festivalu Fair Play, se řadí také ježdění na jednokolce.

Článek

Fotografie rozmístěné po dobu jednoho týdne v prostorách gymnázia zachycují aktivity, které spadají pod multižánrový program Fair Play. Vernisáž pojali hlavní aktéři po svém. Představili obor, ve kterém vynikají. Před desítkami studentů se v jednu chvíli točil na hlavě „breakař“, vedle něhož si žongléři pohazovali kužely a disky, zatímco další z účastníků skákal o kousek dál na jednokolce. Svérázným hudebním stylem všechny „borce“ přitom doprovázel beatboxer.

„Přišli jsme divákům ukázat, o čem všem je ta akce a myslím, že živé vystoupení je více osloví než letáčky nebo pozvánka přes facebook,“ řekl Roman Dobusch, který na druhém ročníku festivalu Fair Play bude zájemce učit žonglérské triky.    

Cílem putovní výstavy je nalákat co nejvíce příznivců na festival, který se letos uskuteční ve Fryštáku na Zlínsku. „Loni jsem se účastnil, protože jsme tam s kroužkem graffiti stříkali na zdi a bylo to parádní,“ pochvaloval si jeden z přihlížejících gymnazistů Albert Pešák.

Letošní ročník v červnu naváže na ten předchozí ještě ve větším rozsahu. Na vyhraněném území se setkávají milovníci kolečkových sportů, jako například skate, inline či longboard spolu se závodníky ve sjezdu horských kol. Vedle nich předvádí svůj talent žongléři a tanečníci breakdance, extrémní překážky zdolávají zase tak zvaní parkouristi. Akci Fair Play doplňuje ještě mnoho dalších sportovních i uměleckých činností, jejichž společným jmenovatelem je radost z pohybu.

„Účastníky spojuje nejen aktivní program, založený na přehlídce i možnosti vyzkoušet si danou disciplínu. Snažíme se ale vyzdvihnout také boj proti korupci ve sportu,“ tvrdí organizátor Tomáš Černý. Téma bude v rámci programu předmětem diskuzí se sportovci za účasti široké veřejnosti i tentokrát.

Od počátku nového týdne se tematická expozice přestěhuje do prostorů další střední školy ve Zlíně. Netradiční zahájení výstavy budou moci zhlédnout studenti Střední průmyslové školy polytechnické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám