Hlavní obsah

Nymburkem od Katovny podél hradeb až k rodnému domu Bohumila Hrabala

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Město Nymburk může být pro návštěvníka zajímavé přinejmenším ze dvou důvodů - je rodištěm Bohumila Hrabala a jsou zde zachovalé části středověkého opevnění s dalšími historickými památkami. A tak jsme prvního jarního dne neváhali Nymburk navštívit. Prvním místem našeho výletu byla Katovna na kraji historického centra.

Foto: Jiří Cysař

Hradby a opevnění

Článek

V severovýchodní části historického města Nymburka se nachází stylová restaurace Katovna, vybudovaná v 17. stol. Pravděpodobně dům sloužil pro potřeby městského kata. Má zachovalý historický ráz stavby. Nedaleko od Katovny stávala věž Hořčice, kde bylo vězení a mučírna, zbořené v 18. století. Dnes by nás tu mohli mučit případně už jen špatným jídlem.

Kousíček odtud je překrásná památka - historické opevnění města s věžemi ze 13. a 14. století. Je to jen malá část celého opevnění, které čítalo 52 věží. Kolem celého opevnění byly dva vodní příkopy nazývané valy. Středověké opevnění v Nymburku se nachází v ulicích Hradební, Jízdecká, Na Rejdišti a Na Přístavě, je chráněno jako kulturní památka České republiky.

Spolehlivé písemné prameny o stavebním vývoji hradeb během středověku chybí. Nepochybně začalo být opevnění budováno hned po založení města králem Přemyslem Otakarem II. (kolem roku 1275). Ve stavbě se pokračovalo zejména za vlády krále Václava II. na konci 13. století.

Protože ve středním Polabí je nedostatek kvalitního kamene pro stavby a protože Nymburk osidlovali kolonisté z území kolem dolního Rýna, užili pro opevňovací hradby techniku zdění z cihel, kterou dobře znali z původní vlasti.

Před „červenou“ cihelnou hradbou byl vyhlouben vodní příkop (dnešní Malé Valy). Součástí opevnění byly stavby přiléhající k Labi – přemyslovský hrad (Kamenný dům) ve střední části a klášter dominikánů na jihu města. Při naší návštěvě byly příkopy zrovna bez vody, jelikož se zpevňovaly břehy.

Pomalu klesáme od hradeb a kolem historické rybárny, kterou podle pověsti dne 28. 5. 1310 navštívila Eliška Přemyslovna, pokračujeme pod Kamenným mostem k pěší lávce přes Labe. Po lávce přecházíme a po cyklistické stezce se dostáváme až k posezení před rodným domem spisovatele Bohumila Hrabala, který se tu narodil 28. března 1914 a tak letos slavíme 100 let od jeho narození.

Dřevěné lavice se stolem, na němž odpočívá dřevěná kočka s výhledem na město a řeku, je příjemným místem odpočinku. A odtud už je jen malý kousek k pivovaru, kde prožil mládí slavný spisovatel. Vypijeme si Postřižinské pivo u stánku u brány pivovaru a vracíme se po lávce pro pěší do centra na náměstí Přemyslovců, kde měl být Morový sloup, leč nyní je v rekonstrukci a tudíž jej nenalezneme. Na náměstí je k vidění také vzácná renesanční radnice.

Odtud pokračujeme k dominantě Nymburka - ke kostelu sv. Jiljí z 13. století. Původně měl dvě věže, jedna z nich však byla po požáru stržena, proto má zbývající věž zvláštní pozici mimo osu chrámu. Nedaleko stojí unikátní pravěká mohyla, jež je k vidění od dubna.

Další památky jsme si nechali na příště a po odpočinku u hradeb jsme se vraceli k nádraží a po pár hodinách ve městě odjížděli domů. Město je pěkně upravené a svou parkovou úpravu kolem řeky v tomto jarním období láká nejen místní obyvatele k posezení u řeky.

Název Nymburk je odvozen od slova Neuburg (Nimburg = Nymburg, později Nymburk) a byl původně osídlen německy mluvícími osadníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám