Hlavní obsah

Nový perimetr vyšetří v Podhorské nemocnici oči přesněji a rychleji

Novinky, Radka Miloševská

S vyšetřením zorného pole v oční ambulanci Podhorské nemocnice v Bruntále nově pomáhá moderní perimetr. Přístroj, který hraje klíčovou roli při diagnostice a sledování vývoje řady očních onemocnění, nemocnice patřící do skupiny AGEL pořídila za téměř 300 tisíc korun.

Foto: archiv Podhorské nemocnice

„Nové typy perimetru jsou řízeny počítačem, vyšetření je rychlejší a přesnější,“ vysvětluje MUDr. Blanka Krausová z Podhorské nemocnice.

Článek

Diagnostický nástroj slouží k vyšetření zorného pole u zeleného zákalu a neurologických onemocnění. „Nové typy perimetru jsou řízeny počítačem, tudíž je vyšetření rychlejší a přesnější. Při opakovaném vyšetření lze výsledky srovnávat,“ vysvětluje přínosy MUDr. Blanka Krausová z oční ambulance.

Díky počítačové perimetrii může lékař téměř okamžitě stanovit změny zorného pole, výpadky, za kterými již oko nevnímá. Výsledky jsou důležité nejen pro diagnostiku problému, ale také sledování rozvoje nemoci či účinnosti léčby.

Vyšetření na digitálním perimetru je zcela bezbolestné a trvá jen několik minut, přičemž je nutná koncentrace pacienta a upřený pohled do jednoho bodu. „Pacient sleduje v polokouli fixační světlo a zelená světýlka běhající po polokouli, každé, které vidí, zaznamenává zmáčknutím tlačítka,“ popisuje MUDr. Blanka Krausová s tím, že na vyšetření je nutné se předem objednat, a to na doporučení oftalmologa nebo neurologa.

Oční ambulance v Bruntále, která je součástí Podhorské nemocnice, je pacientům k dispozici každou středu a pátek. Ročně zde vyšetří na 1500 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám