Hlavní obsah

Nový lesopark ve Zdicích na Knihově

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli dne 22. května byla slavnostně otevřena první etapa naučné stezky v nově upraveném lesoparku Knihov. Za početné účasti zdických občanů jej slavnostně otevřel starosta města Antonín Sklenář.

Foto: Jana Bečková

Vstup na Knihov

Článek

Místo již v minulosti bylo centrem odpočinku a setkání místních občanů. Několikrát během času však celý areál zchátral a zarostl. Již v roce 2000 byl částečně obnoven, ale bohužel vandalové lavičky a cesty poničili.

Vrch Knihov, jako většina okolních kopců, byl do poloviny 19. století bez lesního porostu. Zalesňování se postupně realizovalo stromky, které obci daroval kníže Colloredo Mansfeld z Dobříše. Dříve zde podle kronik stával hrad Kniehov, odkud zbrojnoši střežili obchodní cestu údolím Litavky. Pravdivost tohoto tvrzení potvrdil letecký archeologický průzkum.

Na západním úpatí Knihova, v dnešní ulici Našich mučedníků, stávaly od 17. století vápenné pece, kde zdičtí vápeníci pálili kvalitní vápno. Odtud jej koňskými povozy rozváželi po Čechách, ale i do Německa. Zánik vápenických živností ve Zdicích i v okolí způsobila tovární výroba založená v Berouně, které nemohli soukromí podnikatelé cenově konkurovat.   

V 18. a 19. století se na jihovýchodní straně Knihova v několika lomech těžil kámen pískovec, který se na místě upravoval do potřebných rozměrů. Sloužil do základů starých domů ve Zdicích i okolí. Byl prý také použit na výstavbu štiřínského železničního mostu přes Červený potok u Stašova. 

Uprostřed lesoparku byl 17. 9. 1934 odhalen památník zakladateli Sokola dr. Miroslavu Tyršovi u příležitosti jeho stých narozenin. V letech padesátých bylo na Knihově vybudováno přírodní hlediště a plocha, na které se v letních měsících konalo nejedno ochotnické divadelní představení a mnoho tanečních zábav.

V roce 2000 po dlouhých letech nezájmu o lesopark, a díky nevšednímu pochopení členů Mysliveckého sdružení „Hrouda“ Zdice, byly obnoveny hlavní cesty, odstraněny náletové křoviny a plevel, vytvořeny průzory mezi stromy s výhledem na město a obnoveny lavičky ve srubovém provedení. Důstojného okolí se dočkal i Tyršův památník.

Více fotografii na strankách www.cysnews.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám