Hlavní obsah

Novou lezeckou stěnu v Lichnově jako první otestovala devítiletá Romana

Novinky, Jiří Matúš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na víceúčelovém hřišti v Lichnově vznikla nová umělá lezecká stěna. V sobotu 28. dubna byla slavnostně otevřena. Občanské sdružení Tojstoráci si tak nadělilo velký dárek k pátým narozeninám. Nyní bude stěna otevřena pro širokou veřejnost a začnou lezecké kurzy.

Foto: Ondřej Pěnička

Realizátoři projektu před stěnou v Lichnově

Článek

Po téměř ročním snažení Jiřího Matúše, Dominika Žižlavského a Přemysla Holuba byl úspěšně dokončen projekt O účel víc aneb Lezecká stěna na hřiště. Projekt podpořila Nadace O2 v rámci programu Think Big, společnost OKD, obec Lichnov a další sponzoři. Díky tomu dnes v rohu víceúčelového hřiště Orla jednoty Lichnov stojí 8 metrů vysoká lezecká věž s lezeckou plochou 85 metrů čtverečních. Na stěně je 6 cest. Stěna tak pojme najednou až 12 lidí.

Slavnostní otevření lezecké stěny navštívilo v sobotu 28. dubna odhadem 70 lidí. Po úvodním slovu hlavního realizátora projektu Jiřího Matúše si vzal slovo farář Petr Kuník. S přáním žádných zranění a spousty úspěchů lezeckou stěnu požehnal. Následoval první výstup na stěnu. Ten uskutečnila devítiletá Romana Vřesňáková, členka oddílu Tojstoráci. Po úspěšném zdolání vrcholu ji následovali i ostatní zájemci.

Lezeckou stěnu nyní můžete navštívit kdykoliv za příznivého počasí. Pro zkušené lezce bude otevřena po domluvě. Pro ostatní zájemce v určité časy s instruktorem. Na návštěvu stěny tak nemusíte mít žádné znalosti a ani vybavení. I to je totiž možné si na stěně v Lichnově zapůjčit.

"Nejtěžší na projektu bylo vybrat správnou variantu v poměru cena, kvalita a užitečnost. S výsledkem jsme velmi spokojeni. Peníze nám sice chybí a museli jsme si půjčit, ale alespoň máme opravdu kvalitní stěnu, která je zajímavá pro začátečníky i pro zkušené lezce," uvedl Matúš.

Lezecká stěna se nachází v centru obce Lichnov mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Kopřivnicí. Mnoho informací o lezení v Lichnově najdete na stránkách www.vasvolnycas.cz/lezeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám