Hlavní obsah

Novoroční výstup na ostravskou haldu Ema se konal již po desáté

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1. ledna v 10 hodin zahájili turisté SSK Vítkovice pod vedením Herberta Schenkera již 10. ročník výstupu na největší umělou horu v okolí Ostravy - na haldu Ema, která se ční do výšky 324 m n. m.

Foto: Josef Zajíc

Novoroční výstup na ostravskou haldu EMA. 1.1.2016 Vrchol 324. m.n.m.

Článek

Na haldu Ema se zájemci vydávají, aby se potěšili pohledy na Ostravu, celoročně. Kuželovitá halda vytěžené hlušiny z ostravských dolů byla pravděpodobně založena již před rokem 1920.

Jde o dvojkuželovitou haldu na ploše zhruba 85 hektarů s objemem čtyř miliónů metrů krychlových. Její jižní vrchol  je v nadmořské výšce 324 metrů a dostal jméno Ema. Halda uvnitř stále hoří, a proto na povrch vychází kouř obsahující oxid siřičitý. V okolí těchto míst se nedrží sníh a roste celoročně tráva.

V pátek 1. ledna se na vrchol ze směru od ZOO Ostrava nebo od Sikorova mostu vydalo neuvěřitelných 808 zájemců, kteří od pořadatelů dostali účastnický diplom, pamětní razítko - každý stý účastník obdržel jako památku krokoměr.

„Výstup na haldu Ema jsme vzali jako tradici. Libí se nám tu, je tu krásné prostředí, hudba a milí lidé. Vždy na Nový rok nám stojí za to sem z Karviné přijet, vystoupit, zažít dobrou pohodu,” řekla Jana Orságová z Karviné, která byla 300. účastnicí výstupu.

Podle slov nepsaného předsedy odboru turistiky SSK Vítkovice Herberta Schenkera tuto akci pořádají již jedenáct let, ale v roce 2012 byl z bezpečnostních důvodů výstup na haldu Ema zakázán.

„Ten zákaz nám vlastně udělal velkou reklamu a tak v roce 2013, kdy už se opět na haldu mohlo chodit, jsme měli 1080 účastníků, což je dosavadní rekord,” konstatoval Herbert Schenker.

Těsně po jedenácté hodině svůj účastnický diplom obdržela asi nejvzdálenější účastnice Klára Daníčková, která je z Plzně. Na haldu Ema vystoupala jako jako 500. účastnice. V Ostravě u příbuzných trávila vánoční svátky a Silvestra, a tak se na závěr pobytu přišla podívat na Ostravu z nadhledu.

Akce turistů SSK Vítkovice se vydařila. Hrála hudba, účastníci se seznamovali a vzájemně si gratulovali k Novému roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám