Hlavní obsah

Novoroční výstup na ostravskou haldu EMA přilákal 972 zájemců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co na Nový rok, to po celý rok. Turisté z oddílu SSK Vítkovice proto uspořádali další, podle organizátorů ji 13. ročník Výstupu na haldu EMA, jako přivítání nového roku i pro Českou republiku významného výročí - sta let od vzniku Československa.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1. 1.2018 Novoroční výstup na haldu EMA. Pohled od ZOO Ostrava.

Článek

Mnozí občané mohou brát zdolání haldy EMA, která ční do výše 324 m n. m., jako sportovní výběh, poklus, pochod nebo výplaz. To podle momentální fyzické kondice, a to nejen podle stavu těla po stráveném večeru na Silvestra.

Halda EMA leží ve Slezské Ostravě na pravém břehu řeky Ostravice. Podle dostupných informací byla založena v roce 1920. Hlušina se sypala na haldu z okolních dolů. Dosáhla několika miliónů tun na rozloze 82 hektarů.

Halda stále pracuje. Uvnitř dál hoří a podle odborníků teplota na některých místech dosahuje až 1500 stupňů celsia. Z některých míst haldy stále uniká oxid siřičitý a další výpary z hoření. V roce 2011 byl vstup na haldu zakázán. Vstup na vlastní nebezpečí byl znovu povolen 30. září 2012. Další výstup na haldu EMA se konal 1. ledna 2013.

Cesty na haldu EMA vedou z několika směrů. Nejkratší je výstup od ZOO Ostrava. Jde se nejprve podle zelených značek a pak po značce žluté.

V pondělí 1. ledna 2018 bylo vcelku pěkné počasí. Vlivem oteplení byly pěšiny a cestičky velmi blátivé, kluzké a dobrodružné. Na vrcholu haldy EMA bylo trochu větrno. Pohledy byly mírně zahalené oparem. Cesty a pěšiny na vrchol byly od 9 do 13 hodin zcela zaplněné dětmi, dospělými - a také převážně seniory, kteří považovali přechod haldy za další úspěšný vstup do následujícího roku.

„Vydala jsem se cíleně. Je pěkné počasí, je třeba chodit. Tak chodíme. Jsme turisté z Ostravy-Poruby. Přišli jsme stejnou cestou, vyšli jsme na vrchol, podívali po okolí a sešli dolů. V některých místech jsou pěšiny rozblácené, a tak to vydatně klouže. Mám nová kolena a tak bych o ně nechtěla eventuálním pádem přijít. Nicméně jsem je šla vyzkoušet a fungují,” svěřila se 77letá Jana.

Na křižovatce cest pod haldou organizátoři rozdávali všem příchozím kartičky, které si mohli zájemci nechat orazit různými razítky s motivem haldy EMA. 

Podle předsedy turistického oddílu SSK Vítkovice Herberta Schenkera byla účast druhá největší. Haldu Ema navštívilo 972 zájemců. „Touto účastí jsme téměř překonali rekord z 1. ledna 2013, kdy akci navštívilo 1065 lidí. Nejmladší účastnící byla malá Jiřinka, která se narodila v květnu 2017. Nejstarší byla členka turistického oddílu SSK Vítkovice, která se koncem ledna dožije 98 let,” dodal Herbert Schenker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám