Hlavní obsah

Novoměstský hrnec smíchu vstoupil do druhé poloviny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival filmových a televizních komedií již po 38. představuje celou řadu snímků a v roce 2016 poprvé také dva muzikály. Jan Hrušínský, který se stal novým patronem festivalu Novoměstský hrnec smíchu, měl ve své herecké dráze brzy jasno.

Foto: archív autora

Jan Hrušinský se svým otcem Rudolfem

Článek

Má také za to, že jeho otec, fenomenální herec Rudolf Hrušínský, značně ovlivnil jeho rozhodování: „Táta měl zvláštní dar od Pána Boha, že dovedl zdánlivě jednoduchými prostředky přesvědčit o pravdivosti všech postav, které kdy hrál. Lhostejno, jestli šlo o komedii nebo vážné téma. Ve filmu a ještě víc v divadle dokázal už jen svou existencí před kamerou nebo na jevišti diváka strhnout a vtáhnout ho plně do příběhu. Mně se herectví líbilo právě díky jemu, ale nikdy jsem se ho nepokoušel napodobovat, protože by to nemělo žádný smysl,” řekl o svém otci Jan Hrušínský.

„Festival vnímám jako dobrou a poctivou snahu o podporu kvalitních filmových komedií. Líbí se mi jeho příjemná rodinná atmosféra a doufám, že právě tenhle znak neztratí ani do budoucna,” prozradil oblíbený herec.

Jak se Jan Hrušínský dívá na současné komedie? „Dávám přednost laskavým komediím, které udržují jistou kontinuitu s vynikajícími československými filmovými komediemi např. Oldřicha Lipského, Zdeňka Podskalského, Jiřího Menzela, Ladislava Smoljaka, Václava Vorlíčka, Martina Friče a mnoha dalších. Jsem rád, když se takový film dnes objeví, ale chtěl bych častěji v kinech vidět kvalitní, inteligentní a dobře promyšlenou zábavu postavenou na výborném scénáři a kvalitních hereckých výkonech.”

Hvězdami úterního odpoledního hudebního programu se staly také zpěváčky Eva Burešová a Kamila Nývltová. Kamila Nýltová již v minulosti na festivalu vystupovala. Komedie, jak sama přiznala, jsou sice její oblíbený žánr, ale raději má romantiku a trailery. „Vodítko k dobrému filmu je pro mě herecké obsazení, na to hodně dám. Recenze neberu moc vážně, dělám si spíše vlastní názor,” řekla.

Sama však jako muzikálová herečka a zpěvačka komediální role nehraje a ani nepřijímá. „Nedávno jsem nad tím přemýšlela, že hraji spíše dramatické role, silné osobnosti, které většinou trpí a umřou. Myslím si, že uvěřitelnější je u mě to utrpení nebo prožitek lásky, než veselohra. Nesu si to nejspíš z vlastního života,“ vysvětluje zpěvačka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám