Hlavní obsah

Novela zákona o potravinách se projednávala na ministerstvu zemědělství

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 8. dubna se v budově Ministerstva zemědělství ČR konalo setkání zástupců ministerstva se členy Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny a dalšími pozvanými hosty. Tématem setkání byla nejvýznamnější novelizace zákona o potravinách a tabákových výrobcích od vstupu ČR do Evropské unie.

Foto: Tomáš Vašíček

Senátoři Ing. Jan Hajda (vpravo) a MVDr. Josef Řihák, předseda a místopředseda senátního hospodářského výboru (oba ČSSD.

Článek

Setkání se kromě zástupců ministerstva a zemědělského výboru zúčastnili také členové senátního hospodářského výboru, zástupci Potravinářské komory, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, zástupci dozorových orgánů, agrární analytici a další odborníci z oboru zemědělství či výbory, prodeje či kontroly potravin.

Novela tzv. potravinového zákona má přinést nejen sjednocení terminologie v rámci EU, ale zejména posílení postavení spotřebitele, zákazníka, který bude mít právo na větší rozsah informací např. o alergenech či o procentuálním zastoupení potravin z různých zemí v každém obchodě. Novela, která nyní prochází připomínkovým řízením a čeká ji posouzení v poslanecké sněmovně, také dává prostor pro vyšší pokuty za prohřešky a posiluje a upravuje roli dozorových orgánů.

Právě rozdělení pravomocí mezi dozorové orgány ministerstva zemědělství a ministerstva zdravotnictví vyvolalo mezi přítomnými největší debatu. Hygienická služba, která spadá pod ministerstvo zdravotnictví, se domnívá, že novelou přijde o část svých kompetencí, které bude muset předat inspektorům z ministerstva zemědělství.

K problematice se v diskuzi také vyjádřil senátor Josef Řihák, který je původní profesí hygienik potravin, a v senátním hospodářském výboru pracuje jako místopředseda právě na tématech souvisejících s kvalitou potravin.

„Musíme v první řadě myslet na spotřebitele a na jeho zdraví. Nemá smysl, aby se dvě ministerstva přetahovala o kontrolní kompetence. Logické je, že kontrolu tzv. od vidlí po vidličku má mít pod sebou právě ministerstvo zemědělství, které disponuje také kompetentními odborníky, kteří umí posuzovat kvalitu, ale i další aspekty potravin např. v restauracích, kde je velký problém třeba se zvěřinou, která se do restaurací často dostává tzv. načerno. Kvalitu potravin a dozor nad ní vidím jako klíčové téma dnešní doby a věřím, že novela legislativním procesem projde a v průběhu druhého pololetí se stane účinnou,” komentoval hlavní téma Josef Řihák.

Reklama

Výběr článků

Načítám