Hlavní obsah

Nové expozice na zámku ve Světlé nad Sázavou

Novinky, Michaela Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek ve Světlé nad Sázavou stojí před branami hlavní turistické sezony. Pro návštěvníky si připravil spoustu zajímavostí.

Foto: Michaela Marková
Článek

Se začátkem nové turistické sezony byl 6. června 2015 slavnostně otevřen nový prohlídkový okruh. Ten v sobě snoubí skvosty tří prestižních českých muzeí. Expozice historických hodin a zbraní, obrazů a soch se skládá ze sto kusů historických hodin z Uměleckoprůmyslového muzea Praha, barokních obrazů a vzácných polychromovaných soch z Muzea Vysočiny Třebíč a také z historických zbraní, které pouze na tuto sezonu exkluzivně zapůjčilo Národní muzeum Praha.

Již od minulého roku funguje Expozice historického evropského skla, kde je vystaveno téměř 1100 vzácných předmětů ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea. Tato expozice vzdává hold Světlé jako významnému centru sklářského průmyslu.

Na zámku nezapomínají ani na nejmenší návštěvníky. Pro ty jsou připravené dva dětské okruhy. Mohou navštívit Království panenek, kde, jak už název napovídá, jsou k vidění panenky z různých materiálů a různých období, ale také plyšoví medvídci, autíčka, stavebnice a další hračky. Druhým okruhem je pohádkový okruh Na Sázavě, kde se mohou seznámit se strašidly, které jsou pro Světelsko typické a dokonce si vysoutěžit i sladkou odměnu.

Kromě prohlídkových okruhů nezahálí zámek ani v oblasti kultury. Již na druhý prázdninový víkend 11. a 12. července jsou připravené Trčkovské slavnosti a veškerý zámecký život se vrátí do renesanční doby. Chybět samozřejmě nebudou ani noční prohlídky zámku nebo dobový jarmark.

Další kulturně-společenskou akcí pak bude (nejen) hudební festival Sázavafest, jehož jubilejní 15. ročník se opět uskuteční v zámeckém parku. I během festivalu bude zámek otevřen dle běžné otevírací doby, zprovozněné budou všechny expozice i zámecká kavárna.

O prázdninách se malí i velcí dočkají také dvoudenního festivalu Svět hraček, kdy hlavní roli celého programu budou hrát hračky z různých materiálů. Stejně jako během Sázavafestu bude i nyní zámek otevřen dle běžné otevírací doby.

Během běžného provozu zámku a samozřejmě i během kulturních akcí je pro návštěvníky otevřená zámecká kavárna Ladurée, která nabízí bohaté a chutné občerstvení. K odpočinku pak zve rozhlehlý anglický park s kaskádou rybníků nebo zámecká oranžerie s vodními želvičkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám