Hlavní obsah

Nové chráněné bydlení v Mikulově otevřel premiér Bohuslav Sobotka

Novinky, Jitka Sobotková

V Mikulově v sobotu 26. září otevřeli dva nové rodinné domy, ve kterých najde svůj domov dvanáct lidí se zdravotním postižením. Slavnostního otevření chráněného bydlení příspěvkové organizace Srdce v domě Klentnice se účastnil i premiér České republiky Bohuslav Sobotka.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Klienti se budou stěhovat do nových bytů už 1. října. Bydlet zde bude šest žen a šest mužů formou skupinového bydlení po třech. Každý má svůj vlastní pokoj, ostatní zázemí včetně společenské místnosti a kuchyňky je vždy pro trojici klientů společné,“ řekla vedoucí chráněného bydlení Dagmar Chvalová. Společně s ní bude novým obyvatelům chráněného bydlení v Mikulově pomáhat k větší samostatnosti šest pečovatelů.

Domy stojí na pozemku v těsné blízkosti bývalých kasáren v Mikulově, který příspěvková organizace získala od města Mikulov. „Výstavba chráněného bydlení přišla včetně pozemků na deset miliónů korun,“ potvrdil ředitel příspěvkové organizace Srdce v domě Zbyněk Tureček.

Služba chráněného bydlení bude poskytována celoročně. Někteří z klientů se také úspěšně zapojují do běžného života a pracují například v pekařství Maja v Dolních Dunajovicích či jsou zaměstnáni v Mikulově. „Líbí se mi tam moc a práce mě baví,“ říká Danuše Muchová, která už více jak rok vypomáhá v mikulovské Městské knihovně.

Většímu zapojení klientů Srdce v domě je nakloněna i místostarostka Mikulova Marie Leskovjanová. „Město určitě vítá spolupráci. Dokáži si představit, že by někteří lidé pracovali více v terénu při úklidových službách,“ řekla místostarosta města.

Příspěvková organizace Srdce v domě je prvním pilotním zařízením v Jihomoravském kraji, které bylo zapojeno do transformace v oblasti sociálních služeb. V současné době má tato organizace 113 klientů, z nichž dvanáctka bude žít v Mikulově a zbývajících 101 lidí se zdravotním postižením žije v domově v Klentnici.

„Jsem rád, že se podařilo v Mikulově tento projekt zrealizovat, a přeji novým klientům hodně štěstí, aby se jim zde dobře bydlelo a vedlo to ke zkvalitnění jejich života,“ řekl při slavnostním otevření chráněného bydlení premiér České republiky Bohuslav Sobotka.

Projekt Srdce v domě, příspěvková organizace – Transformace II. etapa je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám