Hlavní obsah

Nové album by mělo přinést náročnější písně a moderní šanson, říká Helena Vondráčková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má za sebou pracovně nabité léto, kdy zpívala nejen na běžných, ale také na benefičních a charitativních koncertech. Avšak řada vystoupení čeká Helenu Vondráčkovou i na podzim. Vedle toho jí vyjdou dvě alba – jedna vinylová reedice a jedno novinkové.

Foto: archiv Janis Sidovský

Zpěvačka Helena Vondráčková na Karlštejně.

Článek

V září vám vychází na vinylu reedice úspěšného alba Vodopád z roku 2000. Jaké z toho máte pocity? Je to přece jenom vaše první vinylová deska po řadě let…

Mám především velkou radost. Jednak jde o přelomové album, které nabídlo ve své době zase trošku jiné písničky a přitáhlo i mladé publikum, jednak to bude po letech vinyl, který mám ráda a který je zase v módě. Prohlížet si tuhle LP desku je přece jenom jiná káva než cédéčko. Obálka s několika fotografiemi je rozvírací, přičemž vlastní vinyl má barvu, jaká převládá na výtvarné stránce obalu. Myslím, že nejen pro fanoušky, ale určitě i pro fotografa nebo výtvarníka je tento formát mnohem zajímavější, mohou se ještě více realizovat a tzv. „se vyřádit“. Radost mám i z toho, že je o vinylový Vodopád zájem - objednávek na něj je totiž mnohem více, než byl avizovaný náklad.

Po Vodopádu ale vyjde ještě jedno album, které má přiblížit vaši současnou tvorbu…

Je to tak. Ráda bych pro své fanoušky připravila album, které by se mělo od těch předešlých desek přece jenom trošku lišit. Mělo by přinést náročnější písně, moderní šanson. Z autorů, co mi nabídli své písně, mohu jmenovat Ondřeje Brzobohatého a Jana Dvořáka, kteří se podíleli už  na mém předcházejícím CD Touhy, dále Jana Kareze, Jana Soukupa z Boom Bandu nebo slovenského hudebníka Mateje Benka, spolupracujícího s Richardem Müllerem.

Vzpomněla jste slovenského autora a mě přitom napadá, že i na Slovensku často vystupujete. Bude tomu tak i nadále?

Vedle běžných koncertů doma, na Slovensku nebo třeba i v Polsku, kde mám obrovské zázemí fanoušků, bych měla v říjnu zazpívat na výročním gala koncertu Mariky Gombitové v Bratislavě a krátce nato na velké show, která připomene padesáté výročí kdysi slavného festivalu Bratislavská lyra, kam jsem jezdila i já.

Na Lyře jste slavila úspěchy s písničkami Malovaný džbánku, Láska zůstává dál nebo Sblížení. Co budete zpívat na letošní lyrové show a co jako host Mariky Gombitové?

Na Lyře bych měla zpívat s Mirem Dvorským duet To se nikdo nedoví, za nějž jsme s Waldemarem Matuškou získali v roce 1968 stříbro, zatímco v programu Mariky Gombitové to bude písnička Šaty. Pochází z televizního muzikálu Neberte nám princeznú, kde měla Marika hlavní roli.

Nedávno jste přímo na hradě Karlštejn navštívila muzikál Noc na Karlštejně. Jak se vám líbil?

Líbil se mi moc, jednak tohle dílo dobře znám, jednak se mi líbí prostředí hradu, kam se často a ráda vracím. Protagonisté byli skvělí, obdivovala jsem, co všechno museli vedle úžasných výkonů v tom prostoru zvládnout… Hodně se naběhali, aby stihli své výstupy, což já sama dobře znám z muzikálu Mamma Mia! Stejně tak jsem ocenila kostýmy a krásně nasvícenou scénu. Byl to příjemný umělecký zážitek, který jsem si užila společně s mým mužem a Jitkou Zelenkovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám