Hlavní obsah

Nová logická hra trénuje mozek a zároveň pomáhá Lékařům bez hranic

Novinky, Martin Šalek

Na trh vstoupila nová logická hra Smart Matches od českých vývojářů z Charity Apps. Hra slouží k trénování kombinatoriky a představivosti, má ale i další unikátní rozměr. Stažením automaticky putuje příspěvek Lékařům bez hranic, kteří v současné složité mezinárodní situaci pomoc rozhodně vítají.

Foto: Martin Šalek

Ikona hry

Článek

Vzpomeňme jejich záslužnou práci při loňském boji s nákazou ebola nebo několik nešťastných bombardování nemocnic, ve kterých působili.

Smart Matches má tři možnosti hraní. Buď hráč proti telefonu, nebo dva hráči proti sobě včetně online verze. Pro možný globální charakter byla za výchozí jazyk zvolena angličtina. Nijak to ale nesnižuje srozumitelnost hry. Při variantě hráč proti telefonu je možné nastavit dvě obtížnosti a určit si kdo začíná. Zatímco ve verzi „easy“ si každý může snadno osvojit strategii hry, verze „hard“ už vyžaduje notnou dávku přemýšlení a kombinatoriky, chcete-li telefon porazit.

Princip hry je jednoduchý. Jsou tři řady sirek, z kterých se střídavě odebírá libovolný počet sirek, vždy však to musí být v rámci jedné řady. Prohrává ten, na koho zbyde poslední sirka.  Při online verzi mezi dvěma hráči na „dálku“ je čas na přemýšlení nad tahem omezen na 15 vteřin. Na displeji hráč vidí odpočet. Hra má čitelný a příjemný design a snadné ovládací prvky. Vždy se lze během hry jedním kliknutím dostat ke změně nastavení nebo začít novou hru.

Cenová politika je nastavena tak, aby byla dostupná každému. Logicky hra musí být placená, aby mohla generovat charitativní příspěvek pro Lékaře bez hranic. Jak vývojáři s nadsázkou říkají, hru si lze stáhnout za cenu malého piva, a kdo si hraje, pomáhá. Hru lze hrát i bez připojení (vyjma online verze). Hra je připravena pro mobilní telefony i tablety. V tuto chvíli je ke stažení v Google Play pro systémy Android, v iOS se objeví již brzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám