Hlavní obsah

Nová linka rozšířila Třineckým železárnám možnosti odbytu

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především do zemí Evropské unie bude směřovat produkce nově otevřené loupací a zušlechťovací linky v Třineckých železárnách. Odběrateli speciálně upravených ocelových tyčí budou výrobci ve strojírenském a automobilovém průmyslu zejména v Německu, Francii, Polsku, Slovensku a Švédsku.

Foto: Petra Jurásková
Článek

Nová loupací a zušlechťovací linka představuje investici překračující 700 miliónů korun. Přinesla 69 nových pracovních míst.

„Jejím hlavním přínosem je zvýšení přidané hodnoty výrobků z produkce naší firmy. Loupané, neboli lesklé tyče jsou u zákazníků žádané pro jejich vysokou kvalitu a přesnější rozměr,“ uvedl místopředseda dozorčí rady Třineckých železáren Ján Moder. Dodal, že zákazníci díky tomu mají jistotu, že jsou tyče zbaveny případných povrchových vad.

Lesklý materiál se používá především v automobilovém průmyslu a pro výrobu ložisek, pružin a dalších výrobků ve strojírenství. Typickými výrobky z tyčí upravených na zušlechťovací lince jsou pevnostní spojovací díly, táhla, hřídele, pružiny a stabilizátory. Vyznačují se lepšími vlastnostmi, které je předurčují k dalšímu uplatnění.

„Díky této investici získáváme nový odbyt. Vysokou kvalitu dnes řada firem vyžaduje. Mají tak kvalitní obráběcí stroje a výrobkové portfolio, že potřebují stoprocentní kvalitu u vstupních surovin. A tu jim teď můžeme zaručit,“ vysvětlil generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Tyčová ocel je třetím nejprodávanějším výrobkem firmy. Návratnost investice je spočítána na 5 let.

„Hala vyrostla uprostřed areálu hutě na ploše asi 12 tisíc metrů čtverečních. Technologie pro loupací a rovnací linku dodávala česká firma ŽĎAS, italský výrobce Mair Research. Zušlechťovací linku s indukčním ohřevem dodala italská firma Elind. Mimo to se na investiční akci podílelo asi dalších 30 převážně místních firem,“ doplnil ředitel pro investice a strategii Radek Olszar.

Nová zušlechťovací linka bude mít výrobní rozsah od 16 do 80 milimetrů, bude zpracovávat tyče do 10,5 metru délky a její roční kapacita bude zhruba 20 000 tun. Kapacita loupací linky je 70 000 tun za rok. Opracovávat může tyče o průměru 16 až 90 milimetrů v délkách do 10,5 metru. Je vybavena kontrolou povrchových vad, takže k zákazníkům putuje finální výrobek vysoké kvality.

Obě linky představují ekologickou výrobu s bezemisním provozem. Před halou firma v rámci náhradní výsadby loni spolu s dětmi ze základních škol regionu vysadila 300 stromů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám