Hlavní obsah

Noční schwarzenberské prohlídky na Novém Hradě u Loun odstartují druhou polovinu kulturního léta

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již potřetí se v nočním čase rozzáří okna zámku Nový Hrad v Jimlíně, mezi městy Louny a Žatcem, aby dovolila nahlédnout do dávné historie unikátního hradozámkostatku, jehož majitelé byli Kolowraté či Schwarzenbegrové. Minulá léta patřila duchům a přízrakům, letos jej opět ovládnou Schwarzenbergové.

Foto: Vít Pávek

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun (2013)

Článek

Málokdo si již spojí knížata ze Schwarzenbergu se severozápadními Čechami, ač vlastnila rozsáhlá lesní i polní území táhnoucí se od Slaného, přes Louny k Mostu a Chomutovu, dále pak od Lovosic po Ústí nad Labem.

Dnes tento rod v krajině Džbánska a Českého středohoří prezentuje jen Zámek Nový Hrad, p. o. v Jimlíně u Loun, který se rok co rok těší vyšší návštěvnosti. Nemalým podílem k tomu přispívá i kulturní nabídka.

Během letošního Zámeckého kulturního léta se již diváci potěšili pohádkou a dramatem v podání profesionálního Činoherního studia z Ústí nad Labem, ale i muzikálem Noc na Karlštejně, či naposledy přednáškou o Vřesovcích a Kinematografem bratří Čadíků, jehož čtyřdenní stání na nádvoří přineslo pro charitu téměř 20 tisíc korun a tedy i dosud nejvyšší částku na trase Aš - Cheb - Kadaň - Žatec.

Tuto sobotu se navíc u příležitosti právě konané výstavy originálních kostýmů z pohádky Jak se budí princezny uskuteční Popovídání s pohádkovým režisérem Václavem Vorlíčkem. Samotná výstava je konána ve spolupráci s Fundusem Studia Barrandov a potrvá už jen do 4. září.

Následnou akcí budou dlouho očekávané speciální kostýmované Noční prohlídky aneb Schwarzenberské děsy, a to v sobotu 6. srpna od 20.00 do 00.00 hodin. Loňské a předloňské prohlídky představily v průřezu dějiny Jimlína, Nového Hradu i dávných majitelů na dochovaných legendách a příbězích ze zámku i podzámčí. Tehdy se mohli návštěvníci seznámit s původem Novohradské bílé paní, mnicha s lucernou na hlavě, s návrhy stavby hradu i využitím areálu předsedou JZD.

V souvislosti s blížící se oslavou 250. výročí od zakoupení panství Schwarzenbergy v příštím roce se budou moci návštěvníci letošních prohlídek seznámit s osudy a legendárními příběhy Schwarzenbergů, posledních šlechtických majitelů Nového Hradu. Nechceme příliš prozrazovat, proto se přijeďte sami přesvědčit o eskapádách knížecí rodiny, která ovládala území v Poohří téměř po tři století. Na jednom místě a jediný večer se seznámíte s turkobijci, pokořiteli moru, barokními lovci i současníky Napoleona.

Doporučujeme si zajistit rezervaci. Prohlídky vycházejí v každou celou hodinu, v případě vyššího zájmu každých 20 minut. Rezervace zajišťujte na emailu info@zameknovyhrad.c, či telefonu 602 806 508. Není vhodné pro děti do 12 let.

Zámecké kulturní léto pokračuje opět od 20. srpna, kdy se můžete těšit na divadelní pohádku Kouzla skřítků i noční Projekt = Daidalos plný ohňové show, tance i divadla v podání Divadla NAVĚTVI z Prahy. Ve čtvrtek 25. srpna jste zváni na přednášku o gotické architektuře Nového Hradu i dochované malířské výzdobě.

V sobotu 27. srpna bude léto završeno Festivalem swingové a dixilandové hudby, přičemž se můžete těšit na varhanní koncert v zámecké kapli, BRASSBAND.CZ z Rakovníka, Big Band teplické konzervatoře, PRIME TIME VOICE z Prahy, ale i na BONUS ORCHESTRA z Roudnice nad Labem.

Další informace na facebooku zámku, či na webu www.zameknovyhrad.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám