Hlavní obsah

Noční prohlídky v Klášteře v Plasích připomenou příběh zdejšího opata

Novinky, Martin Domín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuji se Ondřej Trojer a narodil jsem se v Kralovicích. Mým dětským snem bylo sestavovat hodinové stroje a později jsem chtěl být slavným architektem. Ale osud a můj otec tomu chtěli jinak. Jak to dopadlo? Zjistíte ve dnech 22. a 23. června v Klášteře v Plasích.

Foto: Martin Domín, Eva Zajícová
Článek

Při letošních červnových Cisterciáckých nocích se již po osmé představí Divadelní spolek OSADA z Horní Břízy, který láká návštěvníky do kláštera v Plasích na představení s názvem „Jmenuji se Ondřej Trojer, jsem 50. opat plaský“.

Námětem, patrným už podle názvu, se stal osud zdejšího opata Ondřeje Trojera, jehož ctižádost, schopnosti a cit přinesly plaskému klášteru ohromnou míru úspěchu. Navíc jeho stavební činnost se nesmazatelně vryla do podoby zdejšího regionu i samotného klášterního areálu. Postavu opata Trojera přibližují sami herci v upoutávce na noční prohlídky, která je letos i v audio verzi.

„Studoval jsem filosofii a kanonické právo na koleji sv. Bernarda v Praze, stal jsem se superiorem semináře, posléze profesorem a rektorem koleje. Působil jsem jako vizitátor a generální vikář cisterciácké provincie pro Čechy, Moravu a obojí Lužici. Nechci se chlubit, ale dokonce jsem byl i poradcem císaře Leopolda I. při mezinárodních jednáních. Možná si řeknete-to je šprt. Já bych to spíše nazval ctižádostí.“ 

S postavou Ondřeje Trojera je spojen i příběh předávaný až do současnosti lidovou tradicí. Příběh o tom, jak se, i po více než 50 letech od úmrtí Gryspeků na Kaceřově, podařilo plaskému opatu ponížit tuto rodinu protestantských pánů a dosáhnout tak pomyslného zadostiučinění a doslova pomsty až za hrob.

Pokud chcete nahlédnout do osudu jednoho z nejvýznamnějších Kralovických rodáků, přidejte se k jedné z prohlídek, které vychází v pátek a v sobotu 22. a 23. června 2018 od 19:00 vždy v půl hodinových intervalech. Vstupenky objednávejte na telefonním čísle 373 322 174 nebo na plasy@npu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám