Hlavní obsah

Noc plná zábavy, her i poznání čeká návštěvníky Poličky

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbivý zvuk houslí a poutavé povídání Ferdinanda Martinů, soutěže, hry, zruční řemeslníci a dokonce i věštkyně… Nejen to nabízí 15. ročník nočního putování Poličkou. Sedmnáct organizací po setmění nechá otevřené své dveře a na návštěvníky tak čekají neobvyklé zážitky.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Akce se koná v sobotu 7. června od 19.00 hodin a již patnácté a jako v předchozích letech je hlavním organizátorem a garantem Městské muzeum a galerie Polička (Centrum Bohuslava Martinů v Poličce).

„Před lety jsme se zapojili do projektu Brána muzea otevřená. Zároveň vznikl nápad uspořádat akci Čas pro neobyčejné zážitky. Muzejních nocí je v okolí sice několik, ale u nás je výjimkou to, že se do projektu zapojují další organizace, které si vytvářejí svůj doprovodný program nejen pro děti, ale i pro dospělé a tím se otevírají lidem," uvedla kurátorka akce Alena Jandlová. „Akce se stává velice oblíbenou a každý rok se k nám připojí nové organizace, které mají chuť se do programu zapojit,“ dodala.

A co vlastně návštěvníky čeká? Akce odstartuje v 19.00 hodin v Centru B. Martinů, kde jsou pro návštěvníky připravené tištěné programy s mapkou jednotlivých zastavení. Pokud jste si někdy kladli otázku, co se skrývá za zdmi muzea a jak vypadají odborná pracoviště, dozvíte se to v muzejních expozicích.

„Během večera se pokusím návštěvníkům ukázat, jak se postupuje při záchraně starých věcí a pro ty hloubavé jsem si připravila několik předmětů, u kterých zkusí uhodnout jejich význam,” říká etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková.

Profesionální fotograf Miroslav Sychra předvede, že i skleněný předmět se dá s bleskem nafotit bez různých odlesků, naučí vás jak postupovat při focení různých materiálů a představí vám práci dokumentátora muzejních sbírek.

Studenti z houslařské školy SOU Cheb si připravili ukázky ze svého řemesla. Dále se muzeum rozezní živou hudbou, protože vystoupí např. folklórní soubor Heblata z Litomyšle, účastníci pěvecké soutěže „Poličský skřivánek“ a další muzikanti z Poličky a okolí… A pokud chcete vědět, jak rodné město slavného skladatele pracuje s jeho odkazem a dílem, neváhejte se zeptat muzikoložky Mgr. Lucie Jirglové.

„Zajímavé budou jistě i tradiční oživené prohlídky rodné světničky Bohuslava Martinů. Příběhy ze života skladatele povypráví jeho tatínek, Ferdinand Martinů, v dobovém kostýmu. Na housličky přítomným zahraje malý Bohoušek," dále uvádí kurátorka akce.

V roli malého Bohouška se vystřídají dva chlapci. „Zajímavostí je, že jeden z nich jakoby skladateli vypadl z oka. „Podle fotografií i pamětníků je jeden hoch skutečně hodně podobný Bohouškovi," potvrdila Lucie Jirglová, muzikoložka.

V cirkus se promění centrum volného času Mozaika. Studenti ze střední školy, která je zaměřená na služby, představí své výrobky přímo na náměstí u kostela svatého Jakuba.

Poličští hasiči odpoví na všechny vaše dotazy a ukáží vám nejen moderní, ale i historickou hasičskou techniku. Do projektu se letos zapojí i Oblastní charita Polička, která představí svojí činnost. Výtvarník Vladimír Gracias si připraví ukázky vlastní tvorby stejně jako zručné patchworkářky. To a mnohem více si připravilo několik výjimečných poličských organizací i jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám