Hlavní obsah

Noc kostelů rozezní zvony v Česku i v dalších zemích

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatství kostelů spolu s prohlídkami doplněné kulturním programem mohou návštěvníci poznávat již tento pátek 24. května. Otevřeny budou i některé běžně nepřístupné části kostelů jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

V roce 2004 jeden kostelník ve Vídni nechal večer otevřený kostel, rozžal svíce, nechal znít hudbu a na požádání poskytl i komentovanou prohlídku. Zaznamenal tak velký zájem návštevníků, že se v již v roce 2005 konala Lange Nacht der Kirchen ve více než 200 kostelech ve Vídni. Postupně se rozšířila po celém Rakousku (2008) a následující rok nabídly kostely tuto akci i v Česku.

Noc kostelů otevře dveře mnoha svatostánků i letos, mezi nimi i nejvýznamnějšího kostela v Praze - Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, postavené v době vlády Karla IV. (dokončena byla v roce 1929). V této katedrále jsou pohřbeni čeští králové, pražští biskupové i arcibiskupové a také národní světci (sv. Václav, sv. Vít, sv. Vojtěch, sv. Zikmund a sv. Jan Nepomucký). Zde jsou uchovávány v korunní komoře nad svatováclavskou kaplí české korunovační klenoty.

„Vážení a milí návštěvníci Noci kostelů, rád vás v pátek 24. května přivítám v křesťanských chrámech a kostelech nejen v Praze, ale v celé České republice. Tato noc může být připomínkou velikonoční noci, noci osvobození a noci světla, které dává možnost nalézt a porozumět smyslu vesmíru a života každého z nás. Více než já vám bezpochyby poví architektura a umění, které po věky hovoří k návštěvníkům kostelů. Vašimi průvodci ovšem budou také samotní organizátoři, kteří vás uvítají a kterým jsem za jejich službu a spolupráci velmi vděčný,“ říká kardinál Dominik Duka, který ve 21.00 hodin osobně pozdraví návštěvníky svatovítské katedrály.

V samotné katedrále budou spolu s kulturním programem probíhat od 19 hodin prohlídky interiéru, hrobky českých králů a zvonice a zvonů s výkladem, který poskytnou katedrální zvoníci. Během celého večera bude také možné nahlédnout do Svatováclavská kaple.

Noc kostelů 24. května zahájí v 18 hodin vyzvánění zvonů. Dále bude v jednotlivých kostelech následovat program podle plánu v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Nizozemsku a Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám