Hlavní obsah

Noc kostelů rozezní zvony po celém světě. Zahájí ji znělka od Jaroslava Pelikána

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komentované prohlídky bohoslužebných prostor, ochutnávky mešních vín, prohlídky zvonic, varhanních kůrů a dalších míst, kam se obvykle návštěvník nedostane, koncerty, workshopy, přednášky i programy pro děti. Letošní již 20. ročník se uskuteční 12. června.

Foto: Arcibiskupství pražské
Článek

V neděli 24. května zahájil papež František polední modlitbou rok věnovaný encyklice Laudato si´ a jejímu učení o integrální ekologii (2020-2021). Stalo se to přesně v den 5. výročí zveřejnění této encykliky, což se propojuje s letošním mottem Noci kostelů.

Ta původně měla být 5. června, na Mezinárodní den životního prostředí. Autoři motta proto spojili téma Noci otevřených kostelů, tedy míst, kde lidé chválí Boha za stvoření, za život... s tématem úcty k životnímu prostředí. Motto vychází z veršů 19–24, které sledují první kapitolu Bible, která vypráví o stvoření světa v sedmi dnech.

Dvanáctý ročník Noci kostelů se uskuteční 12. června. I přes rozvolňující se opatření související s koronavirem je přihlášeno přes 1090 kostelů a jen pražská arcidiecéze jich nabízí přes 200.

Také letos budou návštěvníci poznávat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou jen výrazem minulosti. Například holešovický kostel sv. Antonína chystá prohlídku s hudebním doprovodem, biblická čtení, adorace či „Poštu do nebe“. Ve střešovickém kostele sv. Norberta nabízejí výstup na věž a prohlídku zvonice.

V kostele Narození Panny Marie v Záběhlicích se připravuje koncert vokálního renesančně-barokního souboru Ensemble Hilaris. K modlitbě nebo duchovnímu rozhovoru bude otevřený kostel sv. Josefa na Malé Straně nebo kostel sv. Kříže na Příkopech.

S bratry z řádu maltézských rytířů se lze pomodlit v kostele Panny Marie pod řetězem. Ve svatovítské katedrále se uskuteční houslový koncert Jaroslava Svěceného, zahraje varhaník Josef Kšica a lze si prohlédnout i zvonici.

Programy jsou aktualizovány na webových stránkách www.nockostelu.cz.

Zájemci, kteří se rozhodnou strávit letošní Noc kostelů doma, se budou moci virtuálně projít například kostelem sv. Jana Nepomuckého na Skalce na pražském Karlově náměstí, vykopávkami chrámu sv. Vavřince (včetně dosud nepřístupných míst) či bazilikou sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Televize Noe odvysílá 12. června od 19 hodin unikátní živý program z různých kostelů všech osmi diecézí.

Novinkou letošní Noci kostelů je Halleluiah - znělka Noci kostelů od skladatele Jaroslava Pelikána, který její vznik popisuje následovně: „Nápad přišel po návštěvě nedělní bohoslužby v kostele v Horním Polubném. Vracel jsem se domů, do Kořenova, oklikou na kole přes Příchovice a Paseky nad Jizerou. Místo zvané "Na Perlíčku" je známé nádherným výhledem na Krkonoše a Podkrkonoší. Tam jsem si sedl do trávy, kochal se pohledem do krajiny, myslel na generace lidí, Čechů i Němců, kteří svojí dřinou kultivovali tuto drsně krásnou horskou krajinu. Nápad na znělku přišel najednou sám od sebe a já už pak měl jedinou starost, abych to všechno během zbývajících asi 10 km, které mi chyběly k mému psacímu stolu, nezapomněl...“

Znělku k projektu Noc kostelů pro Arcibiskupství pražské vytvořila společnost Anthonea Musica s.r.o. (jednatel MgA. Šimon Kaňka) ve spolupráci s Festivalem Jakuba Jana Ryby.

Reklama

Výběr článků

Načítám