Hlavní obsah

Noc kostelů otevře brány téměř dvou tisíců svatostánků

Novinky, Zlata Součková

Během Noci kostelů se dnes otevře téměř 2000 kostelů ve třech středoevropských zemích – v České republice, na Slovensku a v Rakousku. Na mnoha místech začne vyzváněním zvonů před 18. hodinou.

Foto: Vera Rieder

Noc kostelů 2011

Článek

Noc kostelů je pozváním pro každého, aby bez ostychu a bez zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat jejich duchovní a umělecké bohatství. Nepůjde však jen o setkání s krásou architektury či výtvarného umění a hudby, ale současně také s tím, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů a co už po dva tisíce let do kostelů přivádí věřící.  

V Rakousku se v rámci Lange Nacht der Kirchen dnes otevírá na 700 kostelů, v České republice je do třetího ročníku Noci kostelů zapojeno více než 900 kostelů a slovenská Noc kostolov představí ve svém prvním ročníku téměř 100 kostelů. Připojením Slovenské republiky akce získává evropský rozměr. "Nocí kostelů se Evropa stává pravou Evropou. Ukazuje svoji propojenost," upozornil trnavský arcibiskup Róbert Bezák. 

Poprvé v roce 2009 nabídla Noc kostelů široké veřejnosti v České republice možnost navštívit kostely a poznat nejen jejich kulturní hodnotu, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení či setkání. Některé věže, kaple, krypty, rajské dvory či klášterní prostory jsou otevřeny pouze v tento den, u příležitosti programu Noci kostelů.  

Pro návštěvníky jsou na mnoha místech připraveny brožury nebo letáky s programem. Informace o Noci kostelů a programech v jednotlivých kostelech nabízejí internetové stránky www.nockostelu.cz, www.nockostolov.sk a www.langenachtderkirchen.at   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám