Hlavní obsah

Nikdo nesmí poznat krále, tajemství musí zůstat zachováno

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 22. května v Kunovicích vyvrcholí Jízda králů, starobylá slavnost, o jejímž původním významu se dnes můžeme jen domnívat. Jízda králů, zapsaná na seznam nemateriálního dědictví UNESCO, v průběhu víkendu 20. – 22. května představí folklor a tradice Kunovic a nejbližšího okolí.

Foto: Archiv města Kunovice

Program

Článek

Slavnost Jízdy králů, na Slovácku dodnes dodržovaná jen v několika málo obcích, má v Kunovicích dlouholetou tradici. První písemná zmínka o konání této slavnosti je v Kunovicích doložena z roku 1897.

Již v roce 1771 je však zaznamenána její obdoba při příležitosti návštěvy císaře Josefa II. na kunovické faře a jeho následného doprovodu do Uherského Hradiště. Šlo o takzvané banderium – skupina místních chlapců, kteří na vyzdobených koních doprovázeli významné osoby, ať světské nebo církevní, při jejich návštěvě obce.

Během světových válek a pak po roce 1972 byla přerušena. Letošní kunovická jízda králů se koná dvacet let poté, kdy byla v roce 1996 po čtyřiadvacetileté odmlce v pořádání obnovena jako součást zdejších kulturních tradic.

Jedno z možných vysvětlení Jízdy králů popisuje útěk uherského krále Matyáše Korvína, poraženého v jednom střetu během válek s Jiřím z Poděbrad a skrývajícího se v Uherském Brodě. Matyáš Korvín se měl převléci za ženu, ozdobit se pentlemi, do úst vložit růži, aby se hlasem neprozradil. 

Program celé slavnosti začíná už v pátek 20. května v odpoledních hodinách přijetím královské družiny starostkou města Kunovice a následuje představení knihy fotografa Dalibora Gregora „Koně pro krále“, celý den vyvrcholí předáním královské koruny a besedou u cimbálu s CM Kunovjané.

Sobotní program nabídne především Formanské odpoledne, které začne ve 14.30 hodin před budovou městského úřadu na náměstí Svobody přehlídkou koňských spřežení a zápřahů. Po přehlídce bude následovat slavnostní defilé ulicemi Kunovic. Pohled na průvod tří desítek povozů a kočárů tažených koňmi bude nepochybně jedinečnou podívanou, na níž se diváci těší dlouho dopředu.

Na odpolední program naváže pořad družiny jezdců s představením krále „Na krála, matičko, na krála!“, který zahájí večerní program v areálu Jízdy králů a besedu s CM Ohnica.

Neděli již tradičně zahájí DH Hradčovjanka hudebním „budíčkem“…, ve stejném okamžiku se už ale budou řadit jezdci z královské družiny, kterých je letos rekordních 26 a letošní zájem kunovských hochů předznamenává důležitost královského doprovodu.

Královská družina vyjede v 9 hodin z parkoviště u Panského dvora a po žehnání jízdě králů před kostelem sv. Petra a Pavla vyrazí k domu králových rodičů, aby si vyžádala jejich syna, jedenáctiletého Adama Hlaváče za svého krále. Odtud pojede již kompletní družina před radnici na náměstí Svobody, kde požádá prostřednictvím praporečníka Milana Staška starostku města Ivanu Majíčkovou o povolení k jízdě.  Ve 13 hodin bude v kostele sv. Petra a Pavla sloužena mše svatá.

Po celou neděli poběží další kulturní akce, které by samy o sobě stály za návštěvu Kunovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám