Hlavní obsah

Nezapomenutelné tábory v Domě dětí a mládeže Kamarád Třemošná

Novinky, Jiří Bulín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní prázdniny jsou sice v nedohlednu, avšak Dům dětí a mládeže Kamarád Třemošná již intenzivně pracuje na dalším ojedinělém letním dětském táboře, který se bude konat o letních prázdninách 2017. Unikátnost tohoto tábora spočívá zejména v citlivém uplatňování zásad zážitkové pedagogiky.

Foto: Jiří Bulín

Příběh bezhlavého mnicha - soška bezhlavého mnicha, mapa a další indicie

Článek

Letní tábor v tomto duchu se koná v pořadí již třetí rok a získává si stále větší oblibu a ohlas i v odborných kruzích zážitkové pedagogiky.

První tábor organizovaný zážitkovou formou se konal roku 2014 a nesl název Tajemství bezhlavého mnicha. Námět byl inspirován příběhem opata plaského kláštera Celestýna Wernera a pokladem, který měl být ukryt někde v oblasti panství zmíněného kláštera. Poklad jsme nakonec skutečně našli a získali, ne však na dlouho. Znenadání se objevili tajemní mniši a vyměnili jej s námi za naši odměnu, kterou jsme si vysloužili tím, že jsme jim poklad dávno zapomenutý pomohli nezištně získat zpět.

Druhý a třetí tábor se konal v roce 2015 - oba na sebe navazovaly termínem. Druhý se jmenoval Leonardův kryptex, a jak již název napovídá, inspirován byl příběhem Leonarda da Vinci. Děti během něho luštily množství šifer, tajenek a postupně rozkrývaly a skládaly jednotlivé střípky mozaiky. Nedílnou součástí byl tehdy i skutečný kryptex, který nám po jeho rozluštění a otevření vydal své tajemství.

Třetí tábor, rovněž konaný v roce 2015, byl poněkud exotický. Tentokrát jsme se s táborovým příběhem vypravili až do Egypta a naším průvodcem se stal Egypťan Sinuhet, který propůjčil jméno i našemu táboru - Putování se Sinutehem - byl částečně inspirován známou knihou. Zažívali jsme s ním radosti i strasti jeho cesty, navštívil nás tajemný mudrc, získali jsme magické horovo oko a pomocí něho prožili rituál, na jehož konci čekala odměna.

Na obou dvou bězích tohoto roku se vystřídalo přes 70 dětí, a jak se ukázalo, bylo do příštího roku nutné zajistit větší počet stanů, aby s námi mohlo jen na tábor příští rok více dětí.

Čtvrtý a zatím poslední tábor v duchu zážitkové pedagogiky probíhal letos a nesl název Santiniho tajemný testament. V úplném začátku tábora jsme získali díky šikovnosti našich více než padesáti dětí onen Santiniho testament. Jednalo se o okovanou a uzamčenou knihu vázanou v kůži, kterou nám nerad, ale přece, vydal sám ředitel Centra stavitelského dědictví v Plasích. Získali jsme ji zejména díky bystrosti dětí, které včas rozkryly jinotaj na deskách knihy...

Kniha nás později provázela celým táborem, ukazovala nám cestu a určovala další naše kroky. Nakonec jsme se ocitli na místě, kde dějiny zanechaly citelný otisk v podobě kamenné mohyly, která skrývala zdobenou truhlu vyloženou brokátem ukrývající tajemné plány a vynálezy samotného geniálního stavitele Jana Blažeje Santiniho.

Plánovaný tábor bude tedy v pořadí již pátý a ponese název Tajemství stříbrného rytíře. Co během něho zažijeme, samozřejmě nevíme. Rádi bychom se však vydali po stopách onoho rytíře a snad objevíme nějaké indicie, které nás dovedou k dalšímu dobrodružství, abychom jej měli příležitost s dětmi rozkrýt a prožít.

Pokud máte rádi vzrušující příběhy, tajemství, luštění záhad, atmosféru přátelství a nečekaných zvratů, vydejte se s námi, vždyť dobrodružství je všude kolem nás, stačí ho jen umět najít a vydat se po jeho stopách.

Reklama

Výběr článků

Načítám