Hlavní obsah

Neuschwanstein – stál zámek život šíleného Ludvíka II. Bavorského?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba obdivovaná turisty, zatracovaná architekty. Bavorský král Ludvík II. pocházel z rodu Wittelsbachů. Během své 22leté vlády v letech 1864 až 1886 povznesl zemi kulturně, ale jeho mecenášství stát totálně zruinovalo. Záhadná byla jeho smrt. Vražda, nebo nehoda? Bavoři už ho měli dost.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

V davu turistů, z valné části Japonců, jsem stoupal k Neuschwansteinu. Z dálky vypadá jako z kresleného filmu, údajně se jím nechal inspirovat Disney v pohádce o Popelce.

Ludvík prožil dětství na zámku Hohenschwangau, na dohled sídla, které nechal zbudovat. Rodiče byli velmi romanticky zaměření. V mládí poznal díla Richarda Wagnera, jemuž se stal mecenášem a velkým přítelem. Učarovala mu opera Lohengrin, natolik se vžil do role Labutího prince, že se za něho i převlékal.

Miloval okázalost, přepych a zcela kašlal na politiku, takže za něj vládla bavorská ministerská rada. Při prohlídce Neuschwansteinu si uvědomíte, jak obrovské prostředky musely být na stavbu vynaloženy, a to zámek byl jedním z několika okázalých sídel.

Miloval Wagnera i Sissi

Ludvík byl zřejmě homosexuální, vyznává se ve svých dopisech vášnivě Wagnerovi, ale velmi miloval, platonicky, svou sestřenku, císařovnu Sissi.

Zámek ve stylu starogermánských hradů chtěl obývat s Wagnerem, ten ale musel uprchnout z Bavor před věřiteli. Ludvík se ani nedožil dostavby zámku, projekt byl ještě okázalejší a velkolepější, ale ministři odmítli svému králi dále přispívat.

Nakonec ho zbavili svéprávnosti, dali zatknout a uvěznit. Po třech dnech od uvěznění ho našli utopeného v jezeře s jeho lékařem. Jeho skon je dodnes záhadou.

Jako divadelní skladiště

Turnikety pouštějí davy návštěvníků do zámku, jehož interiéry připomínají depozitář divadla. Okázalý trůnní sál v byzantském stylu, monstrozní postel v šílené ložnici, kterou 15 řezbářů vyřezávalo čtyři roky. Tunové svícny, sloupy ve tvaru palem, miliony kusů mramoru na obložení, zlato.

Zde pobýval přes sto dnů král, který se stranil lidí. Ven vyjížděl jen v noci přestrojen v kostýmu Slunce. Ve třiceti byl jako koule, vážil 130 kilo, neměl zuby, byl  téměř bez pohybu, jen se cpal.

Zámek se původně jmenoval jako rodové sídlo, Hohenschwangau, současné jméno získal až po králově smrti. Je zajímavé, že šest týdnů po jeho skonu už byl zpřístupněn veřejnosti. Nejhezčí pohled na zámek je z Marianského mostu, nad velkým vodopádem.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám