Hlavní obsah

Netradiční vinařská výstava v Templářských sklepech v Čejkovicích

Novinky, Lenka Žáčková

Čejkovičtí vinaři slaví osmdesát let od svého založení - k uvedenému výročí připravili přímo v historickém sklepení unikátní obrazovou výstavu. Průřez zachycuje nejdůležitější okamžiky družstevníků a vinařů. Výstava bude v čejkovickém sklepení k vidění až do prosince letošního roku.

Foto: Archiv Templářských sklepů Čejkovice

Templářské sklepy v Čejkovicích

Článek

Družstevníci navázali na tradici tajemného řádu rytířů, kteří ve 13. století v Čejkovicích na Hodonínsku. Templáři vysázeli zde vinice a vyhloubili tehdy nejrozsáhlejší vinné sklepy na našem území, které jsou dodnes funkční.

Největší vinařská rodina 360 vinařů z celé čejkovické oblasti, tak to jsou Templářské sklepy. Heslem zakládajících členů bylo: „Co jednomu těžko, všem snadno a lehce.“ Čejkovické družstvo přežilo válku, znárodnění i privatizaci a v roce 1992 získalo název Templářské sklepy Čejkovice.

Unikátní obrazová výstava zachycuje nejdůležitější okamžiky čejkovických družstevníků a vinařů. Představuje ucelený obraz o historii vinohradnictví v oblasti a blízkém okolí a dává nahlédnout, jak se rozvíjelo vinařského družstvo, ale přibližuje i všední okamžiky.

Historické sklepení můžete projít s průvodcem a oživit degustací archivních vín. Součástí je také výstava těžké vinohradnické techniky, prohlídka výrobních prostor lisovny a velkokapacitních úložných tanků na víno. Smyslem expozice je také pečlivou a podrobnou dokumentací dohledaných a archivovaných materiálů zanechat dalším generacím odkaz zachycující dobu od počátku dvacátého století až do dnešních dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám