Hlavní obsah

Nepřehlédnutelná dominanta Ostravy se žhavým nitrem láká turisty k výstupu

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nepřehlédnutelných dominant Ostravy nabízející pohled na město spojené s těžbou uhlí a výrobou železa a jejíž nitro je stále žhavé.

Foto: Dušan Jurek

Pohled na Ostravu

Článek

Halda Ema - 315 m n. m., dnes zalesněný kopec náletových dřevin olší, osik a především bříz, technická památka minulosti města a jeden z turistických cílů v Ostravě.

Halda začala vznikat na počátku 20. století návozem hlušiny z blízké jámy Ema a uhelné úpravny Trojice. Další důl, který se podílel na jejím růstu, byla jáma Tereza, později přejmenovaná na Důl Petr Bezruč.

Mimo hlušiny se na haldu se závozem dostávalo také jemné drobné uhlí, to se stalo cílem místních obyvatel a část takto nasbíraného uhlí posloužila také k černému obchodu. Halda samotná je obklopena dalšími menšími haldami, pozůstatkem návozu vytěžené hlušiny z jámy Tereza. Násyp hlušiny byl ukončen v roce 1960, kdy její výška dosáhla 327 m n. m. 

Pokles o 12 m na dnešních 315 m n. m. je způsoben usedáním hlušin a úbytkem hořlavin, uhlí a síry. Na složení haldy se mimo hlušiny a drobného uhlí podílí také struska vyvezená z kotelen parních strojů používaných při těžbě a zpracování uhlí. Ta obsahovala velké množství nedohořelého uhlí, které bylo příčinou zapalování hald.

Samotná Ema hořela až do roku 1976, její nitro je však termicky aktivní dodnes, o čemž svědčí stoupající pára z prasklin na povrch haldy. Teplota v nitru Emy dosahuje až 1500°C, tedy teploty, při níž vznikají některé nerosty např. jaspisy.

Pro turistiku se halda otevřela v roce 2004, zásluhou Klubu českých turistů vznikla turistická trasa nesoucí číslo 7929. V roce 2011 však vlastník pozemků společnost RPG RE Land vstup na haldu zakázala, tento zákaz byl odvolán v následujícím roce 2012. I přes odvolání však platí přísná pravidla pro pohyb na haldě.

Pokud se rozhodnete na haldu vystoupit, vede k ní jen jediná oficiální turistická cesta, a to trasa KČT č. 7929, částí propojená s okružní trasou A. Podroužka. Pokud po ní vyrazíte, může se stát vaší průvodkyní z centra Ostravy od výstaviště Černá louka, s malým odbočením k Slezskoostravskému hradu, na cestě do ostravské zoo právě s výstupem na Emu a výhledem nejen na město samotné, ale také blízké vrcholy Beskyd kontrastujícími s průmyslovým světem Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám