Hlavní obsah

Nepoužívané betonové a asfaltové plochy ve Frýdku-Místku nahrazuje tráva

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení města již před lety přistoupilo k estetizaci veřejných prostranství na sídlištích. Mimo jiné z nich nechává odstranit nevyužívané a nevzhledné asfaltové nebo betonové plochy a nahrazuje je travnatými plochami.

Foto: magistrát FM

Nevyužívané betonové a asfaltové plochy.

Článek

„Od roku 2016 postupně odstraňujeme ze sídlišť prvky z minulého století, které už dávno neplní žádnou smysluplnou funkci, a naopak jsou spíše překážkou ve veřejném prostoru a zeleni. Mám na mysli zejména železobetonové zídky, ale taky neúčelové asfaltové plochy hned vedle chodníků nebo již dávno nevyužívané sušáky na prádlo a klepáče, které stojí na vybetonované nebo vyasfaltované ploše. Všechny zmíněné prvky a plochy jsou nežádoucí, nejen proto, že jsou velmi nevzhledné, ale také proto, že se zejména v létě nahřívají a sálají teplo do již tak rozpáleného sídliště. Proto je nahrazujeme zelení, která plní hned několik funkcí. Tráva, květiny i stromy zvyšují vlhkost a kvalitu vzduchu, eliminují hluk a působí pozitivně na naši psychiku. Jednoznačně zpříjemňují podmínky pro život v koncentrované bytové zástavbě, což je naším cílem,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Třetí etapa demolice a sanace nevyužívaných zpevněných ploch zahrnuje třináct míst v různých částech města. Práce bude realizovat, stejně jako v předchozích etapách, městská společnost TS a. s.

„Zvládnout bychom to chtěli do konce roku. Plochy budeme upravovat postupně, a to v návaznosti na naše kapacitní možnosti i klimatické podmínky,“ řekl Michal Rylko ze společnosti TS a. s.

Nepoužívané betonové a asfaltové plochy a prvky vhodné k odstranění a zatravnění vytipovávají při své pravidelné kontrolní činnosti a pochůzkách městem referenti odboru životního prostředí.

Nevyužívané betonové a asfaltové plochy určené k odstranění:

Místek – 17. listopadu, Anenská, M. Majerové

Frýdek – u 11. ZŠ, Cihelní, El. Krásnohorské, Horymírova, J. E. Purkyně, Jeronýmova, M. Magdonové, Nad Rybníkem, Nad Stadionem, Třanovského

Reklama

Výběr článků

Načítám