Hlavní obsah

Neobyčejný vodní svět třiapadesáti jezer láká cyklisty i mezi industriální objekty

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území mezi řekami Labem a Nisou objevují cyklisté vznikající neobyčejný vodní svět s padesáti třemi jezery – Lužickou jezerní krajinou. Nově vytvořenou jezerní krajinu zatopených důlních děl křižují cyklomagistrály, jejichž celková délka dosahuje úctyhodných devět tisíc kilometrů.

Foto: Milan Turek

Modré kostky jsou informačními body a doprovázejí cyklistu celou jezerní krajinou

Článek

V Lužici je přes padesát jezer a rybníků, cyklostezky se mezi nimi proplétají a cyklistům se nabízejí mnoho kilometrů cest s asfaltovým povrchem vedle zaplavených důlních jam.

Ačkoliv ještě všechna jezera nedosáhla svou hladinou předpokládané úrovně, lákají četnými písčitými plážemi a vodními sporty k zastavení. Na okrajích cest se otevírají znaky území a markantní rozhledny s výhledy na impozantní přeměnu krajiny.

Industriální kultura, zahradní města, kulturní krajina nebo zvyky Srbů – okružní jezerní výlety nabízejí také mimo samotná jezera vynikající atraktivní zážitky. Stepní charakter krajiny i kaňonovitá údolí umožňují poznat množství různých dobrodružných míst jízdou na dvojkolce (quadu) nebo lokálním vláčkem. 

Obří rypadlo-exkavátor F60, největší mobilní technický stroj na světě, je 502 metrů dlouhý s vyhlídkovým mostem a říkají mu „ležící eifelovka“. Na okraji bývalého důlního díla a budoucího jezera Großräschener See jsou IBA-Terrasen, informační centrum a výchozí bod k turistickým výletům. 

Na jednom z největších závodních motoristických okruhů Evropy Lausitzringu může návštěvník nejen sledovat exkluzívní automobilové závody, ale také sám šlápnout na plyn, rozjet se na kole nebo po asfaltu vyrazit na inlajnkách.

V zámku a na hradě Senftenberg, v renesanční pevnosti, je shrnuta cesta mnoha staletími Lužice. Nedaleký zookoutek a přístaviště jsou k dosažení krátkou procházkou. V zážitkovém dvoře Černého mlýna, obetkaného čarodějnými pověstmi, připravují své výrobky četní řemeslníci. Objekt proslavil černý mlynář se svým mlynářským práškem Krabatem.

V městském muzeu na zámku Hoyerswerda poznávají návštěvníci vlastivědné expozice o historii města a regionu. S přátelskou náručí uvítá rodiny tamější zoo. Elektrárna Knappenrode je obřím muzeem, které tvoří prostor briketárny a elektrárny spolu s rozsáhlým dvorem. Návštěvníka potěší dvanácti výstavami a prohlídkovými areály. Exkluzívní okruh továrnou je charakterizován akustickým heslem třikrát denně: Začátek šichty! 

Integrovaná divadelní scéna UCHO u jezera Bärwaldersee je uměleckým krajinářským dílem zobrazujícím obří lidské ucho, formované z písčité masy.  Střed ucha tvoří ušní boltec s dvěma sty sedadly a jevištěm. Lužický valounkový park o dvacetihektarové rozloze umělého přírodního prostoru obsahuje na 7000 kamenů. Návštěvnické centrum a velký zábavní areál nabízejí od dubna do listopadu nádherné kvetoucí ostrůvky.

Všechny krásy umělé krajiny v cyklisticky nenáročném terénu jezerních rovin lze snadno dosáhnout nedaleko za našimi hranicemi v Horní Lužici. Prospekty a mapy mají infocentra v německém i českém jazyce, nebo je možné objednat texty on-line na stránce www.lausitzerseenland.de, případně na stránkách Libereckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám