Hlavní obsah

Někteří byli na náměstích, jiní zase v rybníku

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. listopadu, v den, kdy si naše republika různými způsoby připomínala výročí sametové revoluce, si zimní plavci uspořádali v pořadí již 7. kolo Českého poháru v zimním plavání. Tentokrát opět na Čehovickém rybníku. Do Čehovic se sjel rekordní počet zimních plavců a plavkyň v historii.

Foto: Michal Mucha

Tři nejrychlejší grácie - zleva Eliška Novotná, Iveta Nováková, Aneta Lokajová

Článek

Do 6,1°C chladné vody se ponořilo celkem 106 závodníků, z toho 29 žen. Plavalo se na trasách od 100 m do 1 km.

„Že tento sport není jen pro muže, nám v poslední době dávají ženy jasně najevo,“ zdůraznil ředitel závodu a moderátor akce Michal Mucha. „V Čehovicích pořádá oddíl DZP TJ Haná závod v zimním plavání již po sedmé, ale Hanáci uspořádali ve své historii již 38 závodů v zimním plavání, a to už o něčem také svědčí," dodal.

Celkem na trase 1 km plavalo 30 plavců. První místo sice obsadil muž – Petr Tomášek (I. PKO Praha), nicméně o další čtyři umístění bojovaly ženy. Stříbrnou medaili si odvezla loňská vítězka Českého poháru Eliška Novotná (FIDES Brno), bronzová skončila Aneta Lokajová (Univerzita Brno).

Sedmatřicet závodníků potom pokořilo trať 750 m - a i zde kralovaly ženy. Zlato si odvezla Magdaléna Zárubová (I. PKO Praha), druhé místo patřilo Vlastimilu Zaoralovi (I. PKO Praha) a pro bronz si doplavala domácí plavkyně, přemožitelka kanálu La-Manche Dana Zbořilová (TJ Haná Prostějov).

Za pozornost stojí i výkon nejmladší závodnice z Pardubic a velké bojovnice Renaty Novákové (1997), která jako dorostenka smí plavat ve vodě pod 8°C maximálně 500 metrů dlouhou trať, kterou suverénně a s velkým náskokem uplavala v čase 7:43. Jasně tak dala najevo svým starším kamarádům a kamarádkám, že se mají za dva roky na co těšit.

Nejstarším účastníkem závodu byl Stanislav Boháč z Hradce Králové, který má v občanském průkaze napsán rok narození 1935. Při vyhlašování výsledků byla přítomna a ceny předávala senátorka Božena Sekaninová.

Oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov si zatím po sedmi kolech vede v rámci Českého poháru velmi dobře. Třetí místo je opravdu velkým úspěchem. „Doufejme, že nám to vydrží, zima je teprve na začátku,“ dodal předseda oddílu a rovněž přemožitel kanálu La-Manche Luděk Coufal.

Zároveň pozval všechny příznivce tohoto sportu a vyznavače tradičního vánočního koupání, aby i letos přišli 24. prosince v pravé poledne do Plumlova na rybník Bidélec. Oddíl děkuje i magistrátu města Prostějov za finanční pomoc, bez které by jen stěží mohl reprezentovat město na závodech po celé ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám