Hlavní obsah

Největší ostravský městský obvod hostil festival Folklór bez hranic 2012

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší městský obvod Ostrava-Jih v úterý 14. srpna hostil festival Folklór bez hranic. Na pódiu před kulturním domem K-TRIO měly sraz české a zahraniční soubory.

Foto: Josef Zajíc

Vystopení souboru Holúbek III. 14.8.2012

Článek

V 10.30 členové souborů předvedli svá vystoupení v Centru pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek v Ostravě-Munglinově. Další soubory navštívily také Domov seniorů Sluníčko v Ostravě-Vítkovicích a zavítaly do Domova seniorů Korýtko v Ostravě-Zábřehu.

Odpoledne v 16.30 program u kulturního domu K-TRIO zahájil starosta městské obvodu Ostrava-Jih Mgr. Karel Sibinský spolu s náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem.

Program odstartoval český soubor Holúbek, který předvedl dvě vystoupení. Menších dětí Holúbek II. a starších dětí Holúbek III. Moravský dětský folklórní soubor Holúbek založil v roce 1994 jako občanské sdružení Petr Štěrba. V současné době je soubor rozčleněn na čtyři složky: Holúbátka, Holúbek I., Holúbek II. a Holúbek III. Soubor zpracovává tance, písně a zvyklosti z oblasti lašsko-valašského pomezí a severního Valašska.

Dále se divákům představily soubory ze Srbska, Chorvatska, Polska a Cookových ostrovů (soubor Akirata). Diváci byli nadšeni a tanečníci museli přidávat další čísla.

Předvedli se také mladí tanečníci ze sdružení ŠEVČÍK - Moravského folklórního souboru Ostrava. Soubor zaujímá na regionálním poli trvalé místo. Své příznivce si našel ve všech věkových kategoriích. Byl založen v roce 1950 a je jedním z nejstarších folklórních souborů v Moravskoslezském kraji.

Podle ředitelky festivalu Kateřiny Macečkové se festivalu účastní asi 420 účinkujících.

Ve středu 15. srpna se festivalový program přesouvá do městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky, kde program začne v 16.30 na Mariánském náměstí. V 19 hodin se uskuteční koncert na lázeňské kolonádě v Klimkovicích.

Ve čtvrtek 16. srpna bude program pokračovat v Ostravě-Porubě.

V pátek 17. srpna projde v 16 hodin průvod všech souborů centrem města Ostravy. V 17 hodin bude na programu dětský koncert na Slezskoostravském hradě. Závěr festivalu se uskuteční v 18 hodin na stejném místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám