Hlavní obsah

Nejstarší čapí hnízdo ve střední Evropě je na bývalém pivovaru v Jablonném

Novinky, Petr Pazdera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrekonstruovaná věž bývalého pivovaru v Jablonném v Podještědí nabízí nádherný výhled do okolního kraje pod Ještědem. Také umožní návštěvníkovi, který vystoupá na její ochoz, nahlédnout do nitra čapího hnízda, nejstaršího nejen v Čechách, ale možná i v celé střední Evropě. Čápi již letos opět zahnízdili.

Foto: Mgr. Petr Pazdera

Pohled na městečko Jablonné v Podještědí, kdy po západu slunce se začalo nořit do letní mlhy.

Článek

První zmínka v kronice města o hnízdění čápů na komíně bývalého pivovaru se datuje od roku 1864, tedy v letošním roce je to už neuvěřitelných 148 let.

Protože jsem bydlel 45 let přímo pod městskými hradbami, které dodnes obepínají pivovar z jižní strany, věděl jsem o jejich návratu a zahnízdění velmi přesně. Oznamovali to svým, pro čápy typickým klapáním, a také jsem viděl hnízdo přímo z okna domu. Občas se stávalo, že přilétlo více párů a „cizáci“ nalétávali na hnízdo a snažili se domácí vyhnat. Ale kdo ví, třeba to byli právě ti, kteří zde předtím hnízdili a domáhali se svého obydlí.

Mnohem zajímavější je ovšem pohled přímo do nitra hnízda, který vám bude odměnou po vyšlapání 176 schodů na vrchol vyhlídkové věže, ale nejdříve trocha historie.

Podle písemných dokladů zde již v roce 1279 stál původně gotický kostel sv. Kříže. Za husitských válek byl zcela vypálen a v roce 1457 obnoven v barokním slohu a vysvěcen jako Narození Panny Marie. Uprostřed měl osmibokou obrannou věž. V letech 1781-1783 byl přestavěn a doplněn o představěnou západní část se čtyřbokou věží nynějšího tvaru. Po roce 1786 přestal být farním kostelem, nahradil jej kostel sv. Vavřince (dnešní Bazilika sv. Zdislavy). V roce 1788 při rozsáhlém požáru města opět kostel vyhořel. Až do roku 1863 byl znovu chátrající ruinou. Zachránily jej rozsáhlé sklepy, které sloužily jako úkryt obyvatel při napadení. Město budovu pak přepatrovalo a zřídilo zde pivovar, kde se vařilo pivo až do roku 1932. Od roku 1945 zde byly některé třídy národní školy. Od roku 1973, kdy byla otevřena nová ZDŠ, začala budova opět chátrat...

Až v roce 2002 došlo k zahájení rekonstrukce. Budova dostala zcela novou střechu a věž byla komplexně opravena na vyhlídkovou, aby byla po desetiletích opět zpřístupněna veřejnosti. Na plášti budovy pod oprýskanou omítkou uvidíte dnes dochované všechny stavební slohy: románská zazděná okna, uvnitř gotický oblouk i barokní prvky. Další obnova této unikátní památky je zatím pro nedostatek financí v nedohlednu...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám