Hlavní obsah

Nejrozsáhlejší projekt ZUŠ graduje. Na jednom pódiu vystoupí neznámé hvězdy i slavní umělci

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři sta účinkujících vystoupí 10. května během prestižního galavečera ZUŠKA?ZUŠKA! v Kongresovém centru ve Zlíně. Multižánrový festival je svou koncepcí ojedinělý v celorepublikovém měřítku. Podílí se na něm všech 23 veřejných ZUŠ ze Zlínského kraje, které navštěvuje téměř 16 tisíc žáků.

Foto: Eliška Gabrhelíková

Během festivalu se představí i úspěšné žákovské kapely, zahrají jazz, swing, rock i pop.

Článek

Třetí ročník festivalu probíhá od 3. do 20. května a představuje všechny čtyři obory, které ZUŠ nabízí – výtvarný, hudební, literárně-dramatický a taneční. Tvoří ho padesát akcí ve více než dvaceti městech kraje.

Vrcholem ZUŠKA?ZUŠKA! je právě slavnostní galavečer, kde státní školy představí nejvýraznější dětské talentované umělce. 

Zahraje houslistka Natálie Garguláková, která už získala nejcennější příčku na mezinárodních soutěžích. Během bubenické show se představí multiinstrumentalista a držitel Zlatého oříšku Jaroslav Voříšek. S kapelou zaswinguje saxofonista Jiří Kovář, který v červnu poletí reprezentovat republiku do Los Angeles.

„V jeden okamžik bude na pódiu až 54 kytaristů, či 15 klarinetistů, dixieland. Jen pro tuto příležitost vznikl orchestr ZUŠKA?ZUŠKA!, který tvoří vybraní žáci a učitelé ze všech našich škol,“ přiblížila program Martina Hniličková, ředitelka ZUŠ Zlín.

Patrony akce jsou bývalí absolventi škol, hudebník a skladatel Jiří Pavlica a koncertní mistr Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně Ivana Kovalčíková. Hostem je šéfdirigent zlínské filharmonie Vojtěch Spurný. Svou podporu ZUŠkám vyjádřili také herci Pavel Vacek a Jan Šťastný.

„Absolvent ZUŠ Uherské Hradiště, Jiří Pavlica, se na pódiu v jeden okamžik setká se současnými žáky této školy – svými dětmi. Dcera Anna Magdalena je jedním z dětských konferenciérů, coby žákyně literárně-dramatického oboru a syn je úspěšným primášem CM Husličky a písničky,“ prozradila Martina Hniličková.

Galavečer má zároveň připomenout funkci veřejných ZUŠ v kraji. Proto je mezi partnery Filharmonie Bohuslava Martinů, která na svých Novoročních koncertech představuje dětské talentované hudebníky. ZUŠ a FBM avizují v nejbližších dnech představení společného dlouhodobého projektu. 

Mezi dalšími partnery je Městské divadlo Zlín. ZUŠky pravidelně podporují charitativní projekty a tentokrát díky svým benefičním akcím mohly přispět částkou 140 tisíc na projekt Malé mimi. Jeho duchovní otec, neonatolog Jozef Macko, bude také mezi hosty. Pozvání přijali i další partneři, zástupci Zlín Film Festu. Školy totiž i v letošním roce připravily program Divadelní zóny mezinárodního filmového festivalu.

ZUŠKA?ZUŠKA! má veřejnosti připomenout, co státní ZUŠ, jako vzdělávací instituce, po desetiletí společnosti v oblasti kvalitního uměleckého vzdělávání přináší.

„Náš systém základních uměleckých škol je jedinečný, propracovaný, má velkou tradici a také velké úspěchy. Školy vedou, vychovávají a rozvíjejí děti k všestranným osobnostem a tím vlastně spoluvytvářejí naši budoucnost. Nejde jen o to vychovávat budoucí profesionály, ale celou kvalitní kulturní a vzdělanou příští generaci. A tomu by mělo odpovídat i společenské postavení ZUŠ,“ uvedl důvod své dlouhodobé podpory ZUŠ Jiří Pavlica.  

Ve Zlínském kraji je celkem 29 základních uměleckých škol, z toho zřizovatelem 20 z nich je Zlínský kraj, 3 jsou zřízeny obcemi a 6 soukromými subjekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám