Hlavní obsah

Nejmladšímu mistru Pardubického kraje je tři a půl roku

Novinky, Jiří Klicpera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmladší mistr Pardubického kraje závodí v bikrosu a je mu tři a půl roku. V Pardubicích se jel mezinárodní pohárový závod a mistrovství kraje. Domácí získali řadu dobrých umístění.

Foto: Jiří Klicpera

Boje nejlepších v kategorii Elite

Článek

Svépomocně postavení pardubická dráha BMX u železného mostu je evropsky špičková a jely se na ní již dva závody mistrovství Evropy (2001 a 2013). Stále vylepšovaná dráha je zde s podporou města již 28 let. 

Na dráze Loko Pardubice začínali před lety závodit v nejmladších kategoriích i dnešní již mistři světa - Michal Prokop (bike sjezd) a Zdeněk Štybar (cyklokros), dnes silniční profesionál s vysokou bonitou. Domácím patří sbírka titulů mistrů Československa a České republiky a medaile z mistrovství světa i Evropy.

V sobotu se za krásného počasí jel mezinárodně obsazený pohárový závod BMX za účasti jezdců ze Slovenska, Maďarska, Polska a Rakouska a domácí v něm získali řadu bodovaných umístění.

V mladších kategoriích tři bronzy (Šlingr, Seidl a Moravec), v kategorii Elite byl z domácích stříbrný Tomáš Merta před Tomášem Měchurou a páté místo po pádu na trati ve finále ještě vybojoval Štěpán Tumpach. V kategorii Senior Cruiser 30+ získal 6. místo René Živný a 12. místo předseda domácího klubu Zdeněk Merta st.

Nedělní závod byl vypsán jako cena města Pardubic a byl současně mistrovstvím Pardubického kraje. Mezi nejnáročnějšími zvítězili v kategorii 15+ domácí Štěpán Tumpach před Tomášem Mertou a Marcelem Peškem a v kategorii kol MTB Martin Berák, jehož dcera Michaela je také úspěšnou jezdkyní domácího klubu.

Další tituly získali Martin Šálek (13 let), David Jiroušek (11), Jan Seidl (9), Michal Šlingr (7)

Mezi nejmladšími závodil v kategorii 6letých také Matěj Sokol, jemuž je teprve 3,5 roku a přesto úspěšně zvládal jak velmi strmý startovní pahorek, tak překážky na trati a ne vždy dojel poslední mezi šestiletými "velkými kluky". Jeho ročník se na kola většinou jen dívá z dálky a prohání nanejvýše odrážedla. Je dost pravděpodobné, že je Matěj nejmladším oficiálním mistrem kraje mezi řádně organizovanými sportovci.

Výběr článků

Načítám