Hlavní obsah

Nejmladší varhaník v mezinárodní soutěži Pro Bohemia 2018 získal uznání poroty

Novinky, Dana Ehlová

Špičkový varhaník Pavel Svoboda o něm mluví jako o obrovském talentu hry na varhany. To potvrdila začátkem dubna i porota mezinárodní interpretační soutěže Pro Bohemia 2018 v Ostravě, kde byl konkurenci studentů konzervatoří jednoznačně nejmladším účastníkem, přesto získal zvláštní cenu.

Foto: Dana Ehlová

Adam Suk, velice talentovaný varhaník, měl možnost vyzkoušet si nástroj, který zrestauroval mistr varhanář Dalibor Michek.

Článek

Můžeš se v krátkosti představit?

Jmenuji se Adam Suk, pocházím z vesničky poblíž Pardubic. Teď mi bylo třináct let a chodím do šesté třídy. Na varhany hraju druhým rokem a k tomu sedm let na klavír v ZUŠ Havlíčkova v Pardubicích.

Jak tě napadlo přidat si ke klavíru ještě varhany?

Stalo se to díky mamce, která je studuje na konzervatoři. Ta mě vlastně "nakopla", abych hrál i na varhany.

Kde všude jsi už hrál na varhany?

Hlavně v ZUŠ, ale hrál jsem už třeba i v Sukově síni v Pardubicích. Doma cvičím na elektrický nástroj.

Přibliž svoji účast v soutěži v Ostravě.

Už na podzim napadlo pana učitele Pavla Svobodu, že bych se mohl zúčastnit mezinárodní interpretační soutěže Pro Bohemia v Ostravě, kde byl prvním rokem zavedený obor "hra na varhany". Zkusil jsem se přihlásit.

Kolik varhaníků soutěžilo?

V mojí kategorii asi sedm. Byl jsem úplně nejmladší. Někteří z dalších soutěžících už studují první ročník konzervatoře.      

Jaké skladby sis do Ostravy připravil?

Hrál jsem Bacha, pak povinnou skladbu od Kuchaře. Celé vystoupení jsem zakončil skladbou Gordona Younga Preludium v klasickém stylu.

Byl jsi nervózní a co sis ze soutěže za svůj výkon odvezl?

Trému jsem ani neměl. Vedle diplomu za výjimečné provedení skladby Preludium v klasickém stylu jsem získal dárkové poukazy na nákup not. Zatím jsem je ale nevyužil, stále přemýšlím, co si koupím.

Máš svůj varhanický vzor?

Tím je určitě pan učitel Pavel Svoboda a také Aleš Bárta, který pro změnu učí mamku.   

Reklama

Výběr článků

Načítám