Hlavní obsah

Nejmenším opicím na světě se ve Zlíně daří

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosman zakrslý, nejmenší opice na světě, se od roku 2007 úspěšně množí ve zlínské ZOO. Nejnovější přírůstek, už třináctý v řadě, chovatelé přivítali koncem listopadu. V tropické hale Yucatan je tak k vidění pět příslušníků tohoto miniaturního opičího rodu.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Samička, kterou zahrada získala v roce 2007 z Olomouce, je vskutku obdivuhodnou a také nejplodnější matkou v ZOO. Letošní třetí porod je celkově jejím třináctým. 

"Její porody a následný odchov mláďat je už v podstatě kolorit, který se v tropickém skleníku Yucatan pravidelně opakuje. Kosmani se zde pohybují naprosto volně," říká kurátor zahrady Pavel Shromáždil.  

Uvidět sotva dvacet dekagramů vážící a patnáct centimetrů dlouhé opičky se jen tak někomu nepodaří. Rády mizí z očí nejen návštěvníkům, ale i chovatelům. Ti ovšem zvířecí miniaturky umí přilákat. "Stačí zavolat a donést jim na jejich oblíbená místa potravu. To si samozřejmě nenechají ujít a tak máme možnost kontroly," dodal Shromáždil.

A právě tak ráno 19. listopadu chovatelé zjistili, že se kosmaní skupinka opět rozrostla. Kromě rodičovského páru a dvou letošních mláďat (ze dvou vrhů) k nim přibyl další přírůstek.

Kosman zakrslý

Původní domovinou miniaturního primáta je východní Ekvádor a Peru až po západní Brazílii. Svým vzhledem a chováním připomíná spíše veverku. Jeho tělo kryje jemná žlutohnědě a tmavošedě mramorovaná srst, ocas nese jemný náznak příčného černého pruhování. Na hlavě, lících a na hrudi jsou chlupy o něco delší. Výhodou je, že zbarvení srsti působí v prostředí pralesa velmi nenápadně.

Na první pohled nelze u tohoto druhu rozeznat pohlaví, samec i samice jsou naprosto stejní. Kosmani jsou typicky denní zvířata. Žijí ve středních a spodních patrech deštných pralesů. Podobně jako už zmiňovaná veverka lezou po stromech po všech čtyřech končetinách. Nejoblíbenějším druhem potravy je pro kosmany stromová pryskyřice. V jejich potravě ale najdeme také hmyz, ještěrky, pavouky nebo ovoce.

Kosman zakrslý nepatří k ohroženým druhům. I když je díky velikosti a nenápadnému způsobu života početnost populace prakticky nespočitatelná, odborníci jej stále považují za běžný druh. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám