Hlavní obsah

Nejlepší výčepní plzeňského piva je z pražské Malostranské Besedy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titul Pilsner Urquell Master Bartender České republiky za rok 2014 získal Pavel Pressburg z pražské Malostranské Besedy.

Foto: Plzeňský Prazdroj

V devátém ročníku soutěže výčepních uspěl letošní vítěz v konkurenci více než stovky soutěžících.

Článek

Společně s prvenstvím v prestižní soutěži získal vítěz také možnost uvařit si vlastní várku piva společně s vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell a trofej pro vítěze.

V devátém ročníku soutěže výčepních uspěl letošní vítěz v konkurenci více než stovky soutěžících a následně pak 19 dalších finalistů. Rodák z Plzně, v loňském ročníku soutěže bronzový.

„Absolutně nejjistější jsem si během soutěže byl v čepování, ale konkurence byla ohromná. O to větší mám z vítězství radost,” řekl čerstvý vítěz.

Druhé místo obsadil Jakub Šrubař z hospůdky U Bobra ze severomoravských Raškovic. Bronzová příčka pro rok 2014 patří Martinu Konfrštovi z Pilsner Urquell baru v Mariánských Lázních.

Dvacítka finalistů absolvovala během středy 6. června v plzeňském pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastnila se vzdělávacího bloku a večer představila své umění široké veřejnosti v zahradě Měšťanské besedy v Plzni. Ve čtvrtek 7. června pak finalisté předvedli praktickou část zkoušky před odbornou porotou.

„Stejně jako je Pilsner Urquell vzorem pro celou kategorii piv, jsou všichni dnešní finalisté vzorem pro každého, kdo se za pípou stará o pivo. Už jen postup do finále znamená pro přítomné výčepní ocenění toho, že k péči o plzeňské pivo přistupují vždy s úctou a pečlivostí. Touto náročnou soutěží se snažíme již devátým rokem přispívat k zachování vysoké kvality českého piva v našich hospodách a zvyšování výjimečné české pivní kultury,” uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda soutěže.

Již tradiční součástí večera bylo udělení čestného titulu Honorary Connoisseur – Čestný znalec Pilsner Urquell. Letos se jím stal herec Ondřej Vetchý. Toto ocenění uděluje Plzeňský Prazdroj osobnostem, které dlouhodobě a nezávisle šíří věhlas originálního plzeňského ležáku. Zařadil se tak po bok režiséra Miloše Formana, herce Jaromíra Hanzlíka či například hokejistů Martina Straky a Jaroslava Špačka.

„Jsem z Moravy a od malička jsem pil víno. Pak jsem přišel do Prahy, a protože jsem sparťan, chtěl jsem se nějak včlenit. A všichni pili Pilsner Urquell. Nebyl jsem na takovou kvalitu zvyklý, ale protože jsem sportovec, tak jsem trénoval. A ačkoliv ze sportu znám i zklamání, plzeňské pivo mne nezklamalo nikdy. A za to děkuji,” řekl na pódiu Ondřej Vetchý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám