Hlavní obsah

Nejlépe si žije Praha, Plzeňsko obhájilo bronz

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturní a společenské centrum, nejnižší nezaměstnanost, nejlepší zdravotní a sociální péče a vysoká úroveň vzdělávání a péče o děti. Nejen to jsou důvody, které dělají z hlavního města nejlepší Místo pro život letošního roku.

Foto: Místo pro život

Poradkyně hejtmana Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, hejtman PK Josef Bernard.

Článek

Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj a bronz putuje na Plzeňsko. Na pomyslných stupních vítězů poprvé chybí Královéhradecký kraj.

Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

Plzeňský kraj patří dlouhodobě k nejlepším místům pro život i díky velice dobré kvalitě výsledků skoro ve všech hodnocených oblastech. I v letošním roce se Plzeňsko stalo jedním z top tří krajů a obhájilo třetí příčku.

Svůj status si region zaslouží především díky kvalitním pracovním podmínkám a volnočasovým aktivitám. Lidé si zde hledají práci snadno, dlouhodobá nezaměstnanost klesá a platy patří k nadprůměrným v republice. Obyvatelé mají spoustu možností, kam vyrazit za kulturou a především za sportem.

Co se týče sportovních aktivit, je na tom Plzeňsko vůbec nejlépe v celé republice. Lidé na Plzeňsku jsou šetrní k okolnímu prostředí, produkují nejméně odpadu v republice.

Bohužel se to samé nedá říci o firmách, které naopak vyprodukují nadprůměrné množství podnikového odpadu. Největším problémem však stále zůstává infrastruktura. Až 17 procent lidí není připojených ke kanalizaci a silnic a dálnic je tu o 26 procent méně než jinde. V této oblasti zůstává region i nadále nejhorší v celé ČR.

„Provedeme si analýzu detailních výstupů ze soutěže a nadále pro nás budou tato data motivací, jak se zlepšovat. Chceme zkvalitňovat dopravní infrastrukturu a zásadně zvýšit počet obyvatel napojených na kanalizaci, toto jsou pro náš kraj zásadní priority,” uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Reklama

Výběr článků

Načítám