Hlavní obsah

Nejdůležitější je pro mne přenést emoce z pódia do publika, říká zpěvák David Deyl

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivou většinu písní si komponuje sám a umí napsat hit. Dnes už má David Deyl za sebou tři alba. To poslední se jmenuje V ozvěnách a natočil jej se Severočeskou filharmonií Teplice. Na běžných koncertech ho ale doprovází jeho kapela. Vystoupí s ním také 26. června v kroměřížském Domě kultury.

Foto: archiv David Deyl

Zpívající hitmaker David Deyl zazpívá v červnu také v Kroměříži.

Článek

V Kroměříži jste doposud ještě nezpíval. Jak máte zmapované publikum na Moravě?

Na Moravě mám mnoho fanoušků v Hodoníně, Brně, Olomouci, Ostravě, Havířově a dalších městech. Do Kroměříže se již moc těším. Je to krásné město s historií a věřím, že si všichni koncert užijeme.

Na koncertech máte za zády svou doprovodnou kapelu. Kdo ji tvoří, co je to za muzikanty?

Jsou to vlastně už kamarádi, kteří se mnou hrají skoro šest let. Nově k nim přibyl klavírní virtuóz Václav Krahulík, kterého obdivuji již z dob mých studií na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, kde působí jako pedagog. Václav je pro mne pokračovatelem Rudolfa Rokla - a to doslova. Jinak kapelníkem je Petr Šťastný, který hraje na kytaru. Zároveň vyučuje na ZUŠ v Kutné Hoře a hraje v projektu SALOME. Na violoncello hraje Šimon Marek, student HAMU a zakladatel Kvintesence Quartetu. Lukáš Čunta čaruje na baskytaru a Ondřej Veselý hraje na bubny a perkuse.

Jak vypadá takové vaše běžné vystoupení před publikem?

Vždy hrajeme live! Snažím se hrát písně, které lidé znají z rádií, ale také nové z alba V ozvěnách. Nově hrajeme i covery Holubí dům a Kdo vchází do tvých snů má lásko. Obě písně mají u publika úspěch, což nás velmi těší. Nejdůležitější je pro mne přenést emoce z pódia do publika. O to se vždy snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem.

Máte představu, kdo všechno na vás chodí? Asi to nebudou jen -náctileté slečny...

V současné době už nejen -náctiletí, ale i ženy středního věku. Takže nejen děti, ale i jejich starší sourozenci, maminky, tchýně i babičky (smích). Mám z toho velkou radost, že se mi publikum rozšiřuje a že mohu zajímat i vyzrálejší posluchače.

Vaším třetím albem V ozvěnách jste dosáhl jistého posunu co se žánru týče. Co to na vaše publikum?

Publiku se album líbí a dokazuje to reakcemi na koncertech. Classical Crossover je žánr mému srdci nejbližší a děkuji bohu, že jsem našel ten správný směr. Díky mému klasickému pěveckému vzdělání u paní profesorky Slavíčkové mohu konečně v tomto žánru využít naplno své hlasové dispozice.

Nejen vaše alba, ale i klipy mají úroveň a styl. Je vidět, že nic neponecháváte náhodě. S kým na těchto důležitých projektech obvykle spolupracujete a s kým se obvykle radíte?

Od prvního videoklipu k písni Teď hned si vše hlídám již sám. Záleží mi na sebemenším detailu a přípravy před natáčením jsou velké. Dlouhodobě spolupracuji s týmem lidí, kteří dokáží vyprodukovat moje skladby tak, aby zněly podle mé představy. Marcus Tran, David Solař a Dan Hádl, to je můj tým profesionálů a zároveň kamarádů.

Reklama

Výběr článků

Načítám