Hlavní obsah

Nejdražší mince na světě je k vidění v Praze

Novinky, Robin Suchánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní pokladnice ve spolupráci s Národním muzeem představuje v Nové budově Národního muzea unikátní minci Flowing Hair Dollar z roku 1794, která se vydražila za více než 10 miliónů dolarů. Návštěvníci mají možnost kromě mince zhlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA.

Foto: Národní Pokladnice, Kateřina Černá

Na výstavě návštěvníci mohou vedle nejdražší mince světa vidět také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA.

Článek

Vůbec poprvé v historii putuje nejdražší mince na světě Flowing Hair Liberty Dollar do Evropy. Výstava v Národním muzeu v Praze, která se koná od 9. do 12. února, je součástí evropského turné, během něhož mince poputuje do osmi hlavních evropských měst: Prahy, Varšavy, Tallinu, Helsinek, Stockholmu, Osla, Dublinu a Londýna.

Česká republika má tu čest představit tento numismatický skvost jako první. Turné pořádá Samlerhuset Group, mateřská společnost Národní Pokladnice s. r. o., ve spolupráci s Národním muzeem. 

Výstava Nejdražší mince světa – legendární Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794 je pro veřejnost otevřena v Nové budově Národního muzea od úterý 9. února od 13 do 20 hodin a od 10. do 12. února od 10 do 20 hodin. Národní muzeum tak prodlouží otevírací dobu Nové budovy Národního muzea, aby vyšlo vstříc předpokládanému zájmu návštěvníků. Vstup na tuto výstavu je zdarma.

„Před čtyřmi lety jsme měli jedinečnou možnost hostit v Nové budově Národního muzea unikátní minci Double Eagle, která vyvolala mezi návštěvníky mimořádný zájem. Velmi rádi jsme se tedy znovu ujali role hostitele a nyní máme tu čest představit nejdražší minci světa Flowing Hair Liberty Dollar, jež bude v rámci putování po evropském kontinentě poprvé odhalena v Národním muzeu,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Odhaduje se, že do dnešní doby se zachovalo přibližně jen 120 těchto mincí, nalezeno ovšem bylo pouhých 10 kusů. Vzhledem k problémům při jejich výrobě v roce 1794 bylo nalezení exempláře vyraženého bez závad do dnešní doby téměř nemožné a z toho také vyplývá astronomická cena, které tato mince dosáhla. Návštěvníci Národního muzea tedy mohou spatřit minci, která byla v roce 2013 ve slavné Stack´s Bowers vydražena za neuvěřitelných 10 016 875 dolarů (téměř 250 miliónů Kč) a stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána.

„Je nám ctí představit poprvé v České republice minci, která je nejen nejdražší, ale též sehrála významnou roli v amerických dějinách. Jde o mimořádnou a neuvěřitelně vzrušující událost. Flowing Hair Liberty Dollar přivážíme do Prahy spolu s bostonským originálem kopie Deklarace nezávislosti USA a díky spolupráci s Národním muzeem se na tyto dva milníky americké historie bude moci přijít podívat mnoho lidí," říká Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám