Hlavní obsah

Nedávejte zlodějům šanci, varuje policie

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční nákupní horečka je vítaným obdobím pro zloděje, kteří se v davech nakupujících cítí jako ryby ve vodě. Živnou půdou jsou pro ně tlačenice a fronty, kde se soustředí na krádeže peněženek, mobilů a osobních věcí. Policie se proto v těchto dnech soustředila na preventivní opatření.

Foto: PČR Prostějov
Článek

Policisté se zaměřují na místa, kde je vysoká koncentrace lidí, zejména u hypermarketů nebo na vánočních trzích.  

"Očekáváme nárůst zejména drobných krádeží. Apelujeme hlavně na motoristy, aby ve vozech na parkovištích nenechávali žádné cennosti. Pozornost pachatelů často přiláká i jen odložená nákupní taška," konstatovala mluvčí prostějovských policistů Eva Čeplová.

Zlodějům stačí okamžik, než majitelé vrátí nákupní vozík, a vozidlo je v tu chvíli doslova vyrabováno. Lidé by si rovněž měli dávat pozor na obsah kapes a dámy sledovat kabelky. Prokázat vinu kapsáři, který není chycen při činu, je v praxi značně komplikované. Zloději kromě ulic číhají na snadnou kořist i přímo v obchodech.

"Nejčastěji se kradou tašky s peněženkami. Bohužel se stále setkáváme s případy, kdy má majitel platební karty PIN k přístupu na účet v její bezprostřední blízkosti. Není výjimkou, že je uveden přímo na platební kartě," dodala Čeplová.

Preventivně informační oddělení PČR v Prostějově průběžně realizuje preventivní akce ve spolupráci s obvodním oddělením v Prostějově. Policisté kromě dohledu na veřejný pořádek rozdávají preventivní materiály a cenné rady, jak nedat šanci zlodějům.

Reklama

Výběr článků

Načítám