Hlavní obsah

Nebe nad východní Moravou bude brázdit největší balon ve střední Evropě

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídnout úchvatné zážitky a výhled na krásnou moravskou zem většímu počtu zájemců umožní nafukovací balon ojedinělý svým rozměrem i pohodlím pro pasažéry. Poslední červnový den byl horkovzdušný obr představen novinářům, pokřtěn a od 3. července bude nabízen veřejnosti.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Obří balon se vznáší kolem hradu Buchlova

Článek

Největší tuzemský (a středoevropský) horkovzdušný balón pojme 12 miliónů litrů horkého vzduchu, je vyroben z téměř 2 čtverečních km textilu. Do koše pro pasažéry se kromě pilota a stewarda pohodlně vejde 24 pasažérů. Balon nikoliv náhodou dostal jméno Sekvojovec, strom tohoto jména (sekvojovec obrovský), nejvyšší na Moravě, roste pár stovek metrů od Balon centra v Břestku. 

„Nový balon je výjimečný nejen svou velikostí, ale také pohodlím pro pasažéry. V takto velkém balonu lze bez problémů uspořádat i malou svatbu. Při prvním letu nového balonu byla vysoko nad zemí uspořádána vůbec první tisková konference, ke které novináři vystoupali do oblak,” říká zkušený pilot Libor Staňa, který si balonovým létáním plní své dětské sny. 

Základna balonového létání v Břestku nedaleko Velehradu disponuje 12 balony, kromě nového obra jsou k dispozici vzdušná plavidla pro 16 či 10 pasažérů i malé "rodinné" balony pro 4 osoby.

Pár vteřin po startu se vzduchoplavcům před očima rozprostře ohromující pohled na malebnou krajinu, kde hluboké lesy v okolí středověkého hradu Buchlova střídají pravidelné řádky vinohradů, sady, vinařské vesničky, lesknou se jezera i hladina řeky Moravy. Krajinu vidíte od Pálavy až po Beskydy či Jeseníky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám