Hlavní obsah

Natáčí se poslední komedie Jaroslava Papouška, autora Homolkových

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslav Papoušek, autor a režisér filmů o rodině Homolkových a spoluautor Formanových komedií Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky, napsal krátce před svou smrtí v polovině 90. let romantickou komedii Jedním slovem tě miluji modře. Nestačil už jí však realizovat.

Foto: archív BIOSCOP

První natáčecí den

Článek

Chvíli si s myšlenkou režírovat tento film pohrával i slavný kameraman Miroslav Ondříček, finance se však nesehnali, scénář pak dlouho ležel ladem. 

Miloslav Šmídmajer, producent a režisér filmu, který má na kontě úspěšnou pohádku Peklo s princeznou nebo oblíbenou komedii Probudím se včera, přizval ke spolupráci na scénáři spisovatele Pavla Brycze, nositele Ortenovy ceny a  scénáristku Lucii Bokšteflovou.

Za dramaturgického dohledu Miloše Zahradníka a Márie Dufkové vznikl upravený scénář, který je univerzální a přenosný do každé doby. A tak začalo natáčení nové komedie - Miluji tě modře, která by měla mít premiéru v únoru příštího roku.

Na otázku, proč si vybral Miloslav Šmídmajer tento film, odpověděl: „Těch důvodů je víc. Znal jsem se s Jaroslavem Papouškem a Miroslava Ondříčka jsem považoval za blízkého přítele a vím, že ten scénář měli rádi. Já se zamiloval do závěrečných milostných scén, které jsou nesmírně něžné, vtipné, hravé a opravdu mě baví. A po trochu třeskutých komediích jsem měl chuť natočit film, který vyžaduje jiný typ vyprávění – kultivované, lehké, výtvarné…“

Miluji tě modře je romantická komedie, která se má od jiných odlišovat výtvarností. Papoušek byl malíř, scénář situoval do nejkrásnějších pražských lokalit kolem Pražského hradu, Karlova mostu…

V hlavních rolích uvidíme Václava Jílka, Denisu Nesvačilovou (zaujala v posledním díle Básníků v roli dcery Vendulky Utěšitelky), Vladimíra Kratinu, Táňu Medveckou, Marka Vašuta, Hanu Vágnerovou, Rosťu Nováka, Terezu Bebarovou, Miroslava Táborského, Filipa Kaňkovského a další.

Synopse filmu:

Sympatický malíř a kunsthistorik, doktor  David  Bárta, se blíží Kristovým létům. Jeho život by už měl mít „ustálenou“ podobu a pevné obrysy. Opak je pravdou. Právě teď prožívá  Bárta docela smolné období. Dostane výpověď z Národní galerie, žije stále pod jednou střechou s matkou, posedlou jógou, nemá žádnou přítelkyni a nedaří se mu ani skvělý výtvarný projekt, který realizuje se svým bonvivánským otcem. A najednou je tu zlom!

Ve výloze luxusního pražského klenotnictví objeví Bárta dívku Terezu, krásnou aranžérku - tajemnou, cudnou i vášnivou, prostě nevyzpytatelnou. Přitahuje ho nebývalou silou a jeho staromládenecký život je naráz vzhůru nohama. Tereza je dívka jeho snů – ale je tu ještě „ten“ třetí – přítel Terezy, artista Igor, rapl a žárlivec, který nedokáže pochopit, že lásku si nelze udržet ostřím nože.

Vztah Terezy a Igora pomalu končí, i když se to neobejde bez bouřlivých a citově vypjatých scén. Na Davidovi je, zda dokáže ustát všechny karamboly rozchodu Terezy s Igorem a zda si dokáže získat Terezinu přízeň…  Není to lehké, protože Tereza jednoho dne záhadně zmizí…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám